Угашена три пожара на територији Општине Грачаница

Пожар, фото, илустрација

Услед непланског и дивљег паљења суве биљне масе, али и густог растиња заосталог после жетвених и других пољских радова, дошло је до пожара ширих размера који је јуче, у раним вечерњим часовима, доспео до првих кућа и помоћних објеката у улици Царице Милице у Грачаници. Према сведочењу мештана овог дела Грачанице ватра је захватила шибље и густо растиње у оближњем потоку и претила да угрози прве куће. Захваљујући брзој интервенцији Ватрогасне јединица из Лапљег села, пожар је локализован и угашен. Последица по људе и објекте, на срећу није било.

Како је за портал Грачаница онлајн потврђено из Ватрогасне јединице у Лапљем Селу, у току протекле ноћи, ватрогасци су из истих разлога, итнервенисали око села Суви До и на потезу између села Ливађа и Коњух.

„Јак ветар, који је јуче и синоћ дувао, распиривао је пожар, али су наше екипе благовремно реаговале и успеле да локализују и угасе сва три пожара на територији општине Грачаница“, каже за наш портал командир Ватрогасне једицице из Лапљег Села, Драган Секулић.

Секулић је апеловао на пољоприврендике да никако не пале суву биљну масу у пољу јер тиме изазивају штету, стварају могућност да пожар измакне контроли, „као што се, упозорио је Секулић,  догодило јуче“.

„Узрок ових пожара је, највероватније, људски фактор, апелујем на надлежне службе да раде свој посао, јер ватра нанаси дугогодишњу штету за биљни и животињски свет, због тога у заштиту и помоћ ватрогасцима треба да се ставе, не само Ловачко удружење из Лапљег Села, већ и надлежне инспекцијске спужбе. Забрана о паљењу постоји, али питање је колико се поштује“, каже Секулић и додаје:

„Колико се забрана поштује или не, није посао ватрогасаца да утврде, потребно је да у ланцу одговорности сви радимо свој посао, како се овакви случајеви не би понављали“, рекао је он.

И. Миљковић.