Извештај са округлог стола у Звечану

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: центар за цивилну регистрацију у Звечану

Нова друштвена иницијатива (НСИ) и НВО Комуникација за развој друштва (ЦСД) у оквиру пројекта ,,Одговорно друштво – транспарентне општине“ организовали су округли сто у Звечану о резултатима, недостацима и напретку рада локалних самоуправа и механизмима транспарентности и одговорности на локалном нивоу. Округли сто је одржан 27.јуна 2018. године у скупштинској сали општине Звечан.

Учесницима се најпре обратио модератор округлог стола Марко Миленковић, програмски асистент Нове друштвене иницијативе који је истакао задовољство поводом одржавања округлог стола, а потом и значај одржавања овакве дебате у оквиру пројекта који има за циљ укључивање и повезивање грађана, организација цивилног друштва и медија са локалним самоуправама у десет општина са српском већином ради заступања и унапређења транспарентности и одговорности локалног нивоа власти.

Општина Звечан је више него икада сервис грађана у чему нам највише помаже онлајн платформа са системима ,,48 сати“, ,,Питајте градоначелника“ и ,,Е-партиципација“. Ови системи су се показали као велика корист грађанима и нама у локалној самоуправи, истакла је Биљана Јаредић, председавајућа СО Звечан. У даљем излагању је навела да општина Звечан користи и медије као средство за оглашавање, а за грађане који не користе нове технологије градоначелник је увек ту и сваког од њих прими и саслуша.

Грађани општине Звечан су склони томе да успехе занемарују а истичу неуспехе, напоменула је председавајућа СО Звечан, и додала да општина функционише добро али би радила више када би имала више средстава јер мало средстава долази од централних институција. Европска унија финансира изградњу регионалне депоније, а поред тога изградња спортске хале је један од највећих пројеката на шта требамо бити поносни. Једно од већих инфраструктурних улагања је и изградња пешачке зоне из Краља Петра што ће повећати безбедност пре свега деце која туда пролазе на путу до школе.

Директор ЈКП Звечан Дејан Васић истиче да у Звечану не постоји проблем неефикасности поготову што се тиче комуналних услуга и напоменуо да су реновирани школа и обданиште као и да су урађене пешачке стазе. Такође оно што је навео као своје мишљење јесте да грађани имају велико поверење у изабрану структуру у општини и да не постоји захтев на који није одговорено.

Постоји 8 механизама партиципативног управљања предвиђених Законом о локалној самоуправи и општине треба да се држе тога истакао је Аца Митић, програмски директор Нове друштвене иницијативе и нагласио да је општина Звечан у процесу креирања сеоских одбора што ће у многоме побољшати комуникацију између општине и грађана, а да је ту пре свега неопходно јачати капацитете и оснажити те сеоске одборе. Јавне набавке се у општини Звечан раде по законској процедури али организације цивилног друштва се најчешће не баве овом темом.

За побољшање рада органа локалних самоуправа цивилна друштва требају пре свега усмерити пројекте према потребама а не усмеравати се према потребама и жељама донатора.

На питање грађана да ли је могуће утицати на агенду донатора, то јест на њихове планове и циљеве кроз пројекте, Аца Митић је одговорио да је из искуства Нове друштвене иницијативе то могуће јер је ова организација управо окренута према потребама грађана па се искључиво и предлози пројеката пишу према тим потребама и навео пример пројекта у сарадњи са општином Звечану у коме су учествовали грађани слањем пројектних идеја и дефинисањем оног што је по мишљењу грађана потребно урадити у општини. Управо је то добар пример, и тиме је општина стекла ресурс у виду информација и пројектних предлога од грађана а грађани су назначили оно што им је најбитније.

У општини Звечан има доста простора за рад а мало информација о потребама наводе неки од грађана и наглашавају да је потребно договорити се са цивилним сектором и грађанима пре све о стратегији и о томе шта предстоји и шта је стварно потребно. Локална самоуправа мора бити у спрези са цивилним сектором и грађанима како би знали шта и једнима и другима треба, а за то је потребно што више начина комуникације мишљења су неки од грађана.