Sajam meda u Gračanici: Med, jedino jelo koje je ujedno i lek

Udruženje pčelara „Nukleus“ iz Gračanice ogranizovalo je prvi međuopštinski sajam meda, pčelinjih proizvoda i opreme na kome su učestvovali proizvođači iz Gračanice, Štrpca, Novog Brda, Leposavića i Zubinog Potoka. Uz želju da pčelarstvo na prostoru Kosova i Metohije nastavi da se razvija i obećanje da će i država Srbija pomoći, kako bi se Gračanca ubuduće stavila na važnom mestu mape pčelarstva u regionu, sajam je otvorio Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sajam meda, foto: I.M. – GračanicaOnlajn

„Nukleus“ iz Gračanice jedva da postoji godinu dana, ali, kako kaže Mladen Đokić, predsednik ovog pčelarskog udruženja, njegovi članovi imaju velike planove. Neke od njih su za kratko vreme i uspeli i da realizuju.

„Pre dva meseca smo preko Ambasade Luksemburga na Kosovu dobili projekat obuke za mlade pčelare, kroz organizovanje stručnih predavanja, ali i početnu pomoć od pet košnica uz prateću opremu“.

Đokić kaže da je Udruženje regrutovalo već pet pčelara početnika i da uveliko radi sa njima.

„Pokušaćemo da povećamo broj pčelara, jer je kod nas pčelarstvo u opadanju, zato jer nemamo pomoć od lokalne samouprave“, navodi Đokić.

Mladen Đokić (u sredini) predsednik Udrućenja pčelara Nukleus iz Gračanice, foto; I,M, GračanicaOnlajn

On dodaje da je jedina pomoć ovdašnjim prozivođačima meda donirana od kosovskog Ministarstva poljoprivrede. Ona iznoso 15 evra po košnici što su, kako ocenjuje Đokić, minimalna sredstva, zbog čega, proizvođači meda iz dana u dan odustaju od ovog vida privatnog biznisa.

„Međutim, mi ne odustajemo tako lako, potrudićemo se  da, ako ne više, onda bar imamo 5 novih pčelara godišnje“, obećava predsednik udruženja pčelara „Nukleus“, Mladen Đokić.

Za nepuih godinu dana pčelari uz Udružnjea „Nukleus“ su  organizvoali dva stručna predavanja dovodili profesore iz Srbije, učestvovali na brojnim manifestacijama.

„ Do kraja godine imaćemo još dva stručna predavanja i za pčelare iz ostalih srpskih opština“, rekao je Mladen Đokić, organizator prvog međuopštinskog sajma meda u Gračanici.

Dušan Kozarev u pratnji Privremenog organa za grad Pirštinu, Ljubinka Karadžića i predsednika Opštine Gračanica, Srđana Popovića, foto: I.M.
Kozarev: Gračanca u budućnosti na regionalnoj mapi pčelarstva

Zamenik direktorka Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, otvorivši sajam meda i pčelarstva u Gračanici, uputio je pozdravne reči gostima i izlagačima:

„ I ako je ovo za poljoprivedu bila teška godina, posebno u ovim krajevima, a kada je pčelarstvo u pitanju i ne tako plodna,  zadovoljstvo mi je da smo se sakupili, u sasvim solidnom broju, da pokažemo svoje kvalitete i veštine“, rekao je Kozarev.

On je podsetio da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kompletnom vladom i premijerkom Brnabić i svim ministrima prepoznaju koliko je bitno da se kroz rad, stvaralaštvo i prozvodnju hrane stvaraju jaki temelji u sredinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Dušan Kozarev, foto: I.M. – GračanicaOnlajn

„Nedavno usvojeni paket mera pomoći sredinama sa srpskom većinom  trebalo bi da nas učini ponosnim na evrpskom i svetskom nivou. Ono što će se ovde stvoriti u narednom periodu, ne samo kad je u pitanju broj radnih mesta industrijskih i drugih potenicijala, nego i novom energijom za kojom ovaj kraj žudi godinama“, naglasio je Dušan Kozarev.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM veruje u pozitivan ishod preduzetih mera Vlade Srbije. Kozarev je istakao da se nada „kako ćemo u budućnosti imati jednu tradicionalnu i šire priznatu manifestacju, koja će Gračanicu staviti na mapu regionalnog pčelarstva“.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, u kraćem pozdravnom obraćanju, rekao je da mu je izutetna čast  što je Gračanica domaćini prvog međuopštinskog pčelarskog sabora i obećao veću pomoć lokalne samouprave pčelarskim udruženjima.

Pčelinje društvo izloženo na sajmu meda, foto: I. M. – GračanicaOnlajn
Šarski i novobrdski med i dalje na ceni, sustižu ih i prozvođači iz opštine Gračanica.

 Mladen Đokić, predsednik udruženja pčelara „Nukleus“, proizvodnju meda i proizvoda od meda pokrenuo je pre šest godina. Počeo je, kaže, od jedne košnice koju je dobio od prijatelja i sada ima više od pedeset pčelinjih društava. Osim proizvodnjom meda, voska i medovače, on u svojoj porodičnoj radionici proizvodi i zanimljivo izrezbarene i ukrašene košnice.

Pčelarsko gazdinstvo Đokić je na vreme shvatilo da je za svaki posao bitan marketing, zato su se svojski potrudili da njihov med bude upakovan u kvalitetnu ambalažu.

„ Ako imate volje, vremena i ljubavi, ovaj posao može i te kako da bude unosan. Potrebna su početna ulaganja i prvi rezultati su vidljivi nakon par godina“, kaže Đokić.

On tvrdi da je područje opštine Gračanica pogodno tle za stacionirano pčelarstvo jer ne postoje mogućnosti da se pčele izvode na pašu.

„Pčelinja paša je izuzetno loša jer imamo neiskorišćene potencijale. Imamo livade na kojima nam umesto cveća niču deponije smeća, moramo se truditi da sadimo medonosna stabala i da sve javne površine budu prekrivene cvećem ili medonosnim biljem i tek onda ćemo moći da se pohvalimo dobrom pašom“, rekao je Đokić.

Živorad Petković kraj svojih proizvoda od meda, foto: I.M.

Pčelare iz naše opštine predstavljao je i Živorad Petković iz Li vađa. On za razliku od Mladena Đokića ima bogatije iskustvo u proizvodnji meda i pčelinjih proizvoda. Živorad se pčelarstvom bavi bezmalo 40 godina, a u posao je uključena čitava porodica. Na njegovom štandu najveće interesovnje je vladalo za medovaču koju je ovaj pčelar sa iskustvom, služio svakom posetiocu.

„Medovača je prva liga i bolju rakiju nisam probao u životu!“, kaže Nenad Živić iz Plemetine nazdravljajući i nama čašicom srpskog carskog pića.

Sajam meda u Gračanici, foto: I.M.
Cene pčelinjih proizvoda i meda od 5 do 12 evra

Različitim asortimanom proizvoda od meda, predstavili su se i proizvođači iz Udružnjea „Šarski roj“ iz Štrpca.

Na dva štadna, pored medovače, kristalnog i tečnog meda, oraha i suvog voća u medu našli su se i razni melemi biljni preparati sa medom, propolis kapi, vosak za skidanje kurjeg oka, kreme za lice na bazi bilja i meda.

Pčelar sa Šare, Miljan Krstić, foto: I.M. – GračanicaOnlajn

„Tajna lepote našeg meda je u čistoj živtnoj sredini, lekovitom bilju i bistroj izvorksoj vodi kojom obiluje Šara“, kaže Miljan Krstić koji kaže, ne propušta ni jedan sajam meda.

Boban Staletović, pčelar iz Štrpca, ponosno je na svom štandu izložio priznanja i nagrade koje je za sedam godina, koliko se bavi ovim poslom, osvojio na mnogim poljoprivrednim i pčelarskim manifestacijama.

„Priznanja su posledica dobrog rada i kvaliteta kojim se odlikuje naš med“, kaže Staletović.

Boban Staletović, foto: GračanicaOnlajn

Posetioci sajma meda u Gračanici najviše su se itneresovali za propolis kapi, kremu od meda na bazi kantarionovog ulja za zarastanje rana, ali i kreme na bazi bilja i meda koja pomaže kod opekotina i hemoroida.

„Te kreme su napravljene isključivo na priodnoj osnovi bez bilo kakvih hemijskih dodataka“, ponosno ističe Staletović.

Međupštinski sajam meda i pčelinjih proizvoda u Gračanici podržali su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, i privremeni Organ za grad Prištinu sa sedištem u Gračanici kao i Opština Gračanica.

Želja organizatora, da manifestacija od međuopštinske preraste u  regionalnu, može se pokazati i kao dostužan cilj, ukoliko se nastavi sa ulaganjima i pregalaštovm u ovoj oblasti, veruju pčelari.

Ivan Miljković