Većini građana uže Srbije nejasan pojam razgraničenja sa Kosovom

Za 39 posto građana uže Srbije pojam razgraničenja sa Kosovom je nejasan Za 41 odsto građana pojam razgraničenja na Kosovu je jasan, a 39 odsto ispitanika reklo je da im nije jasna ta ideja o rešenju pitanja Kosova, pokazalo je istraživanje Demostata koje je juče predstavljeno, prenosi agencija Beta.


Istraživanje je sprovedeno od 7. do 18. oktobra, a učestvovalo je 1.200 ispitanika. Dijalog sa Kosovom podržava 79 % ispitanika, dok 12 % misli da je bolji zamrznuti konflikt i čekati bolja vremena.

Iako su građani Srbije za dijalog, 61 %  se ne slaže sa idejom razmene teritorija, koja bi podrazumjevala razmjenu severa Kosova za Preševsku dolinu. Za 76 % ispitanika neprihvatljivo je da za nezavisnost Kosova kompenzacija bude prijem Srbije u Evropsku uniju.

Utvrđeno je i da 66 % ispitanika ne bi podržalo da Republika Srpska postane dio Srbije, a da zauzvrat Kosovo bude nezavisno. U „unutrašnjem dijalogu“ o Kosovu nije postignuto ništa, smatra 41% odsto građana Srbije, a 19 % to ne zna, dok 46 % ispitanika ponavlja da je za „punu normalizaciju odnosa potvrđenu pravno obavezujućim sporazumom“.

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je rekao da se postavlja pitanje da li je „ta politika svesno vođena ili je to rezultat njene neuspešnosti“.

Programski direktor Demostata Zoran Panović kaže je da građani Srbije u stvari „prećutno govore“ da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „nije izašao s jasnim planom“ o rešenju kosovskog problema, a prećutno „svi znaju šta ono znači“. „Građani Srbije nisu spremni da podnesu ‘žrtve’ za Kosovo, jer svi odgovori govore da nema zamene Preševske doline za sever Kosova, ništa suštinskog da se promeni. To je prilično tvrda pozicija“, ukazao je Panović.