Veliko interesovanje, ali i oprez oko ponuda za posao u inostranstvu

U anketi UNDP-a i USAID-a, sprovedenoj septembra meseca ove godine, proizilazi da je oko 60 % ispitanika izjavilo da ima šanse da u naredne tri godine napuste Kosovo, ukoliko bi se dobila vizna liberalizacija, i da bi pokušali da makar privremeno zaposlenje nađu u nekoj od zemalja Evropske Unije (EU).

Anketirani građani Kosova su kao glavni razlog takve odluke naveli nedostatak perspektive i nezadovljstvo političkom situacijom.

Upravo je nezaposlenost jedan je od najvećih problema sa kojim se suočava kosovsko društvo, a prema zvaničnim podacima nivo nezaposlenosti iznosi oko 30%. S druge strane, takođe prema zvaničnim podacima, na tržište rada se prijavi svake godine između 25 i 30 hiljada radno sposobnih građana.

U cilju smanjenja nezaposlenih, 17 agencija za zapošljavanje je dobilo licencu od Ministarstva za rad i socijalno staranje ili posredovanje u zapošljavanju, kako na Kosovu tako i van njega.

Mimoza Kćiku, savetnica za informisanje u Ministarstvu za rad i socijalno staranje je pre nekog vremena izjavila medijima da što se tiče zapošljavanja u zemljama EU, ovo Ministarstvo nastoji da postigne sporazum za sezonsko zapošljavavanje sa nekoliko zemalja EU i da se očekuje da se do kraja godine potpiše makar jedan takav sporazum.

U međuvremenu, lakomisleni i socijalno ugroženi građani kojima je potreban izvor prihoda za pristojan život, često upadaju u zamke lažnih agencija koje nude posao u zemljama EU, u zamenu za određenu sumu novca, najčešće samo u ime apliciranja.

Početkom novembra meseca ispred Doma kulture u Prizrenu nekoliko hiljada građana je u redu čekalo radi dobijanja informacija, u nadi da će posle prijavljivanja uspeti da dobiju neko radno mesto u Nemačkoj.

Kosovski mediji prenose da su dve kompanije, jedna nemačka OBM Aviation i partnerska kompanija BSB Aviation, registrovane na Kosovu, ponudile kosovskim građanima 2.000 radnih mesta, uglavnom u sektoru avijacije, na aerodromu u Frankfurtu.

Ipak, prilikom predstavljanja ponude, početkom meseca u Prizrenu, zainteresovanima je rečeno da postoji potreba za uglavnom medicinskim sestrama, šoferima kamiona i radnicima za prtljag na aerodromu, kao i čistača, ali da treba da poseduju i diplome kao dokaz svoje profesionalne spremnosti. Takođe je rečeno da će se sa apliciranjem završiti 5. novembra.

Agencija EkonomijaSot je ,u međuvremenu, u svom onlajn istraživanju došla do sumnji da se radi o fiktivnim firmama, odnosno mogućnosti da građani koji apliciraju budu prevareni.

Naime, ova Agencija tvrdi da nemačka Kompanija  O.B.M. Aviation

“uopšte ne postoji”, odnosno da postoji samo njihova veb stranica obm-aviation.com, na kojoj ne postoji ni registarski broj biznisa, što je obaveza po nemačkim zakonima.

U daljem istraživanju ove veb stranice, Agencija EkonomiaSot je došla do saznanja da je OBM Aviation osnovana jula ove godine i da iza nje stoji kompanija Gate Training GmbH, sa sedištem u Hamburgu, koja se, inače bavi obukom i izdavanjem raznih sertifikata u sektoru avijacije. Zbog toga se u ovom istraživanju ne isključuje da se u stvari mladim građanima Kosova nudi zapošljavanje u Nemačkoj, ali uz uslov da oni izdvoje znatan novac za obuku i kurseve koje nudi ova kompanija, odnosno da postoji opasnost da građani ostanu i bez novca i bez očekivanog posla.

Ovom, ne tako pesimističnom zaključku ide u prilog i činjenica da je partnerska Kompanija BSB Aviation registrovana tek 23. oktobra ove godine na Kosovu, kao Udruženje sa ograničenom odgovornošću, da poseduje kapital u visini od 1. 000 evra, a da je vlasnik ove kompanije izvesni Bujar Beriša. To što je kompanija registrovana kao Udruženje sa ograničenom odgovornošću znači da u slučaju da oštećene strane podnesu krivičnu prijavu, sve strane zajedno mogu da dobiju odštetu od svega hiljadu evra.

Sumnje da se radi o mogućoj fiktivnoj Agenciji za zapošljavanje izneo je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je saopštio da istragu vode kompetentni organi, ali i da je rano za donošenje zaključaka. Reagovao je i gradonačelnik Prizrena Mitaher Haskuka, iznoseći da je zbunjen:

“Nadam se da se tu ne radi o koruptivnom aspektu i da građani neće postati žrtve neke prevare. Nismo imali ni informaciju, niti smo znali o čemu je reč. Osim onoga što smo videli u medijima, nije kontaktirana ni opština niti je tražena neka saradnja sa opštinom”, izneo je Haskuka.

Kako prenose mediji Policija Kosova u Prizrenu je izjavila da do sada nije dobila nikakav nalog za početak istrage, a detalje nije iznelo ni Osnovno tužilaštvo u ovom gradu. Koha Vizioni je, s druge strane, prenela da je istragu započeo Departman za privredni kriminal i korupciju.

Bez obzira na rezultate pokrenute istrage, činjenica je da su kosovski građani u poslednje dve decenije često bili meta prevara fiktivnih agencija za posredovanje u zapošljavanju. Aktuelno se vodi proces protiv poslanika Miljaima Zeke i njegovog partnera Iljira Krasnićija koji se optužuju da su uzeli novac od 900 kosovskih građana u zamenu za posao u Nemačkoj.

Inače, za najveći broj građana, Nemačka je i dalje destinacija broj jedan gde mogu pronaći dobro plaćen posao.

Nemačka ambasada u Prištini je kosovskim građanima za samo šest meseci ove godine izdala 5.515 radnih viza ili za potebe studiranja, dok je u prošloj godini izdala ukupno  11. 960 viza.

KosovaLajv – Violeta Oroši Berišaj