Konfuzije kosovske i srpske diplomatije oko broja priznanja

Diplomatska “igra” ili “prepucavanja” između šefova srpske i kosovske diplomatije, Ivice Dačića i Bedžeta Pacolija, oko toga da li je neka država povukla priznanje nezavisnosti Kosova, traje mesecima, a ono što je nejasno i srpskoj i kosovskoj javnosti jeste, ko govori istinu? Dačić tvrdi da je do danas devet država povuklo ili suspendovalo svoju odluku o priznanju države Kosovo, dok Pacoli kaže da to nije tačno.  

Direktor Centra za regionalizam, Aleksandar Popov je, pre izvesnog vremena za portal B92, izjavio da zvaničnici zemalja koje navodno povlače priznanje, često šalju oprečne poruke Srbiji i Kosovu, kao što je bio primer Liberije, kada je jedan zvaničnik ove zemlje u Beogradu izjavio da je ta zemlja povukla priznanje, a zatim je drugi zvaničnik te države izjavio da to nije tačno.

“Takve stvari nimalo neće uticati na proces donošenja ili nedonošenja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Brisel niti bilo koji uticajni faktor, uključen u rešavanje kosovskog pitanja, ne obraća pažnju na takve stvari”, izjavio je Popov i dodao da smatra da Srbija troši preveliku energiju i novac “jer se ne zna na koji način se lobira”. U ovom kontekstu on ističe da šef srpske diplomatije lobira kod Vlada malih zemalja u kojima je demokratija malo razvijena i da je cena visoka, u odnosu na stvarni efekat.

Kosovski analitičari, s druge strane, navode da zvanični Beograd od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, koriste propagandu ne samo za sprečavanje učlanjenja Kosova u međunarodne institucije, nego i za povlačenje nezavisnosti od država koje su ga priznale.

Adrian Čolaku, glavni urednik online medija “Blic” kaže da se radi o kampanji Srbije, koja je intenzivnija nego ranije. Ipak, Čolaku upozorava da ako zvanična Priština bude i dalje pasivna na ovakva nastojanja, Srbija će “uspeti da na različite načine uveri države da povuku priznanje Kosova”.

Analitičar Imer Muškoljaj smatra da je aktuelno Kosovo u situaciji da “čuva postojeća priznanja”, upućujući kritike i na račun predsednika Kosova, Hašima Tačija koji je, prema njegovom mišljenju, otvarajući temu granica sa Srbijom, oštetio proces priznanja i doveo u opasnost teritorijalni integritet Kosova.

Inače, šef srpske diplomatije, Ivica Dačić ne krije da je cilj Srbije da broj država koje su priznale nezavisnost Kosova bude ispod 100, a zamenica ministra inostranih poslova Kosova Rejhan Vunići tvrdi da se uspešno bore protiv takvih nastojanja Dačića.

“Dakle, mi ne komentarišemo šta kaže Dačić, nego radimo na terenu sa zemljama kako bi ojačali bilateralnu saradnju Kosova i njegovu multilateralnu poziciju. To je naš cilj i naš rad se nastavlja u tom pravcu”, izjavila je Vunići.

U kosovskoj javnosti je ipak odjeknula vest da je vanparlamentarna Socijalistička partija Slovenije, pre neki dan uputila poziv čelnicima ove države da povuku priznanje Kosova, posebno što je prethodno početkom ovog meseca Dačić tvrdio da su još dve zemlje povukle svoja priznanja – Komovelt Dominika i Grenada. Ranije je izjavljivao da su isto uradile i Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Odmah je međutim stigao i demanti.

“Imamo diplomatske odnose sa Grenadom. Balončiće koje stvara Srbija su jednostavno laži zbog njihovog strahovanja oko nekoliko važnih procesa narednih dana”, izjavio je Jetljir Zimberaj savetnik Bedžeta Pacolija.

Bedžet Pacoli poriče da su pomenute države povukle svoja priznanja, osim kada je reč o državi Surinam, a dnevni list Koha ditore, u svom članku, navodi da su Gvineja Bisao i Liberija ipak potvrdile svoje priznanje nezavisnosti.

Pacoli se zahvalio i Eliot Engelu, članu Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih američkih država, koji je ocenio da su tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova netačne.

“Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji sa svojim „susedom“. Nezavisnost Kosova i njen suverenitet su trajni”, naveo je Engel na Tviter nalogu.

Inače, na zvaničnoj stranici Ministarstva inostranih poslova Kosova se nalazi spisak od 116 država koje su priznale nezavisnost Kosova, ali kako navodi Koha ditore”, za najmanje 10 država se još uvek nezna da li su predale verbalne note Vladi Kosova, a upravo ovu činjenicu kosovski analitičari vide kao manevarski prostor Ivice Dačića.

I poslanici kosovske opozicije su nezadovoljni dosadašnjim rezultatima kosovske diplomatije, zbog čega su parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje danas predali zahtev za održavanje vanredne sednice kako bi vodili debatu o tački dnevnog reda – “Neuspeh i skandali u spoljnoj politici Republike Kosovo”. U obrazloženju se navodi da umesto da prioriteti spoljne politike budu dugoročni, oni se svakodnevno menjaju, stvarajući tako konfuziju i nanoseći štetu imidžu Kosova u svetu.

Inače, Barbados je jedina država koja je za deset meseci ove godine priznala nezavisnost Kosova.

 KosovaLajv – Violeta Oroši Berišaj