Гласови Листе Српска – изазов на “располагању” око обарања Владе

Према анкети коју је спровео ТВ Клан пре више од две недеље, произашло је да уколико би се сада одржали избори, победник би био Демократски савез Косова са 24 одсто, а одмах следи Демократска партија Косова са 22 одсто, док би на трећем месту био Покрет Самоопредељење.

У косовској обичној и аналитичарској јавности се све чешће поставља питање, да ли су ванредни избори близу? Разлог томе је поред осталог, инсистирање опозиције која сматра да актуелна Влада, односно усвајање закона, које процесуира скупштини на гласање, зависи од гласова посланика Листе Српска, због чега је не сматра већинском. Још један разлог је неусвајање предложене Резолуције којом би се спречио председник Косова да преговара са званичним Београдом о “кориговању граница”.

Након последње одлуке Владе Косова да за 10 одсто повећа таксе на увоз робе из Србије, Листа Српска је тражила да се оваква одлука повуче, наводећи да она, због повећања цена на основне животне намирнице на “најдиректнији” начин угрожава опстанак Срба на Косову. Такође је истакла да ће од сада њихово деловање у парламенту бити у потпуности опозиционо.

“Нећемо подржавати владине предлоге, а подржаћемо сваки предлог за рушење Владе због оваквих мера и односа власти према нашим интересима, према Србији и региону”, наводи се поред осталог у саопштењу Листе Српска.

На изјаву да су гласови посланика Листе Српска фактички на “располагању” косовској опозицији, којој фали само неколико гласова за гласање о поверењу Влади, шеф парламентарне групе Демократске партије Косова (ДПК) Мемљи Краснићи је изјавио да се ради у уцени Листе Српска и да она “својим хировима не одређује ни садашњост нити будућност Владе Косова, а понајмање државе Косово”.

Сличан став има и председник Скупштине Кадри Весељи, који је истакао да је Косово суверена земља и да ако неко покушава да је уцени, “столица” уопште није важна.

“Нема условљавања и не прихватамо никакву уцену, посебно не од Листе Српска. Као партнери смо заинтересовани да идемо до 2021. године и нико никога не може да уцењује, ни ДПК нити премијера. Идеја је да се настави до 2021 године,” изјавио је Весељи.

Мухарем Нитај, посланик Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја је рекао да не верује да Листа Српска има ту снагу да обори Владу, додајући да Влада може да падне само када то сама одлучи.

“Влада не пада нити опстаје изјавама. Када се за захтев за обарање Владе обезбеди довољан број гласова, онда пада Влада. До сада, осим изборног дискурса за обарање Владе, није било нечег више”, рекао је Нитај.

Нитај је овако коментарисао изјаву председника Косова Хашима Тачија, који је након одлуке Листе Српска да учествује у обарању Владе изјавио да, ако је Влада изгубила своју функционалност, онда ће бити реструктуирања владиних партнера, односно да ће се основати нова Влада. Тачи је, иначе, оценио да ни за Косово, нити за српску заједницу уопште, није корисна одлука Листе Српска да делује као опозиција.

“Треба потврдити и званично да ли (Влада) има већину или нема. Ако актуелна Влада потврди да има већину, онда ће наставити са радом, ако не потврди већину, видеће се могућност других интерпретација које су у складу са Уставом, да они који имају већину наставе са владањем”, изјавио је Тачи.

Премијер Косова Рамуш Харадинај, који је након неслагања око идеје кориговања граница са Србијом већ добио сличну “поруку” о могућем обарању Владе од Тачија, изјавио је опрезно да је власт одвојена и да верује да ће председник то да поштује.

Посланици Покрета Самоопредељење немају јединствен став. Реџеп Сељими, бивши активиста Харадинајеве партије је изјавио да не жели да гласовима Листе Српска због нових такси на српску робу обара актуелену Владу, сматрајући да то треба да ураде грађани и владајућа коалиција, јер је по њему “Харадинајева Влада неспособна, Влада скандала и пре свега неправедна Влада”.

С друге стране, његове партијске колеге, Аљбуљена Хаџиу и Љибурн Аљиу не одбацују могућност да пристану и на гласове српских посланика у обарању Владе.

“Ми им не тражимо потписе и не пазаримо са посланицима Листе Српска. Ми желимо обарање ове Владе и нове изборе на Косову. Уколико ова Влада влада и краде са Листом Српска, због чега ниједан њихов глас не би допринео обарању Владе?” изјавио је Аљиу.

Из опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) око могућности да се заједно са гласовима посланика Листе Српска гласа за поверење Влади, изјаснио се само Љутфи Хазири, који је истакао да се у његовој партији о томе није разговарало, али да лично не одбацује ту могућност. Он је рекао и да се нада да се не ради само о изјавама за дневну употребу, односно, у конкретном случају, као притисак на Владу да повуче одлуку о повећању такси од 10 посто на српску робу.

Иначе, Харадинај је изабран за премијера владине коалиције и са 10 гласова Листе Српска и то након што се она консултовала са председником Србије Александром Вучићем. Остаје да се види да ли ће овога пута заиста деловати и придружити се косовској опозицији, уз услов и да то она прихвати, или ће, како су су сами челници Листе Српска изјављивали, учествовати у раду институција, само онда када је то у интересу српске заједнице на Косову.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве