Тачи за АФП најавио да одређивање такозвних  граница са ужом Србијом неће бити на етничкој основи. Опозиција најављује протесте и тражи прекид даљих разговора у Бриселу

Косовски председник Хашим Тачи, у интервјуу за АФП, изјавио је да ће заједно радити на дефинисању “граница”, као што је било са Македонијом и Црном Гором, али и да “границе” неће бити засноване на етничким линијама.


Тачи је истакао да ће Косово остати мултиетничко, и да ће захваљујући овом споразуму регион бити безбједнији.

„Косово ће остати мултиетничко, као и Србија, становништво неће бити расељено. Захваљујући овом споразуму регион ће бити безбједнији“, рекао је он.

Говорећи о недавном састанку у Бриселу, Тачи је нагласио да је састанак био тежак, али важан за финалну фазу нормализације односа између Косова и Србије.

„Мислим да је сада право вријеме и право руководство да се постигне споразум“, истиакао је Тачи  додајући да би такав споразум требало да подразумјева обострано признање. Говорећи о формирању Оружаних снага Косова, косовски председник је рекао да ће Оружане снаге Косова бити формиране, и додао:

„Све што радимо биће уставно и легално, то ће бити постепен процес у координацији са нашим партнерима из НАТО и САД“.

Самоопредељење прети протестима улолико се не прекине даљи дијалог са Београдом

Опозициони покрет Самоопредјељење најавио је протесте и демонстрације уколико  председник Косова Хашим Тачи не престане да преговара са Београдом без уставног мандата, односно без сагласности Скупштине Косова, изјавила је на конференцији за медије посланица Самоопредјељења, Алјбулјена Хаџиу.

“Ми ћемо деловати зависно од ситуације. Ако Хашим Тачи не буде зауставио преговоре, протести и демонстрације су неизбјежни и неопходни“, рекла је Хаџиу.

Упитана о најави Српске листе да ће ако устреба гласати за изгласавање неповјерења влади Рамуша Харадинаја, због увођења таксе од 10 одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине, посланица Самоопредјељења Фатмире Колћаку је рекла да „не искључују и њихову подршку“.

„Ми смо за ванредне изборе, ако и Српска листа буде за то гласала, рачунамо и на њихове гласове“, рекла је Колћаку.

Опозициони Демократски савез Косова и Самоопредјељење захтевају да се председнику Косова онемогући да преговара о споразуму о стабилизацији односа између Београда и Прштине, посебно након његове најаве да ће део тог споразума бити корекција “граница”, односно размена територија.

 

Подсетимо послнаици опозиционог Самоопредељења су на две ванредне седнице Скупштине Косова затражили доношење Резолуције којом се Тачију забрањује да води даље преговоре, већ да уместо тога преговоре преузме посебна преговарачка група.

Приликом гласања у Скупштини тај захтјев није прошао међутим, према посљедњим информацијама у медијима, представници власти и опозиције су врло близу усаглашавања резолуције у којој се забрањује свим институцијама Косова, без посебног помињања предсједника Тачија, да преговарају о подели или корекцији, без претходне сагласности и одлуке Скупштине Косова, која је према Уставу једина овлашћена да двотрећинском већином одлучује о питањима територије и “суверенитета Косова”.

И.М.