ЕУ жели споразум Србије и Косова у наредних годину дана.

У Бриселу наводе да су у овом тренутку у току контакти у циљу наставка дијалога Србије и Косова. Европска унија, као посредник у дијалогу Србије и Косова, учиниће све како би у наредних годину дана, колико је остало до краја мандата шефице дипломатије ЕУ-а Федерице Могерини, дошло до постизања споразума о свеобухватној нормализацији односа двје земље, сазнаје Тањуг у Бриселу.

„Направи ћемо све у години која је остала да би дошло до свеобухватне нормализације односа, али нисмо једни од којих то зависи“, речено је београдској агенцији у дипломатским изворима у Бриселу.

У Бриселу наводе да су и у овом тренутку „у току контакти“ у циљу наставка дијалога Србије и Косова, али да још не постоји конкретан датум за могући нови састанак председника Србије и Косова, Александра Вучића и Хaшима Тачија.

У круговима блиским преговарачком процесу оцењују да је прошлонедељи састанак Вучића и Тажија био „без сваке сумње тежак“. Наводи се да је план Федерике Могерини био да се на том састанку постигне сагласност о интензивирању процеса постизања споразума о свеобухватној нормализацији односа, али да је одлука Косова о подизању царина на робу која се увози из Србије „у посљедњем тренутку пореметила планирано“.

Такса на увоз робе “замрзла” дијалог на питање Тањуга шта ће ЕУ урадити у циљу евентуалног притиска на Косово да повуче такву одлуку, извори из Европске комисије напомињу да је Унија „већ била јасна у свом саопштењу“ када је осудила такав потез и позвала власти Косова да опозову одлуку о подизању такси од десет процената на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине. Оно што се очекује током новембра, без обзира да ли ће доћи до наставка дијалога Србије и Косова, јесте редовни извјештај који ће Европска служба за спољашње послове представити земљама чланицама ЕУ-а о напретку у процесу нормализације односа две стране. Од тог извјештаја у великој мери зависи ће и одлука чланица ЕУ-с о броју нових поглавља које ће Србија отворити у децембру у оквиру својих приступних преговора. Након посљедње рунде дијалога под покровитељством шефице дипломатије ЕУ-а, који се завршио без било каквих помака у приближавању коначном решењу за свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова, из ЕУ-а поручују да се њихови напори у циљу постизања правно обавезујућег споразума настављају, а да временски рокови „остају јасни“.

(Извор: Танјуг)