Може ли Српска листа да руши Владу Косова?

Од како је Српска листа прошле недеље саопштила да ће подржати сваки предлог за рушење Владе Рамуша Харадинаја, опозиционе партије на Косову размишљају да ли да прихвате једну такву понуду. Српска листа је заузела такав став због одлуке Владе да уведе царину од 10% на робу из Србије. Саопштила је да ће њихово деловање у Скупштини бити у потпуности опозиционо и да неће подржавати владине предлоге.

Премијер Косова Рамуш Харадинај каже да превремени избори нису тема у институцијама. Како је додао, фокус Косова је сада на чланству у Интерполу, визној либерализацији и др.

„Влада и може да падне, то је пракса у демократији. Али не видим да ће ова да падне због једне моје одлуке и зато што се Српска листа наљутила и поред тога што смо испоштовали Српску листу и они су грађани Косова. Ипак, ово је спор између Косова и Србије а не између Косова и Српске листе. Стога, нисмо забринути око тога“, реко  је Харадинај после заседања Владе.

Предсједник Скупштине, истовремено лидер Демократске партије Косова, Кадри Весели је такође рекао да Српска листа не може да уењује и условљава косовске институције. Са друге стране, председник опозиционог Демократског савеза Косова Иса Мустафа истакао је да актуелна Влада учинила многе грешке по питању визне либерализације, понаша се у неким случајевима и као да је изнад Скупштине и независних агенција, те да би најбоље било да поднесе оставку „будући да више нема ни већину у Скупштини“. Он је додао и да је ова партија преузела иницијативу да припреми приједлог за изгласавање неповерења Влади Харадинаја, те није искључио могућнос да његова партија прихвати и потписе посланика Српске листе о том питању.

„Примјећујемо да се пуно говори о тој иницијативи. Ми смо преузели иницијативу да припремимо предлог за неповерење овој влади. Знамо да је и прошла Влада, којом сам ја руководио, оборена гласовима Српске листе, и тај приједлог је подржан потписима посланика те листе“, реко је он.

За рушење Владе потребан је 61 глас. Опозицији је до сада за тако нешто било потребно четири гласа, док посланички клуб Српске листе броји десет посланика. Поједини из Демократског савеза су ипак опрезни око тога да ли да прихвате потписе Српске листе, јер, како је посланица Беса Гагјери рекла, треба да се изврши добра анализа да ли да се руши Влада уз подршку Српске или да се њихови потписи одбију и тако пошаље порука званичном Београду да Српска листа не може да руши Владу или да утиче на државне институције.

Из опозиционог покрета Самоопредјељење кажу да су за рушење Владе, али не путем „политичке трговине“ са Српском листом. „Сматрамо да Влада Харадинаја треба да оде због многих скандала, злоупотреба буџета.

(извор: Радио Слободна Европа)