Taksa od 10% prepolovila uvoz robe iz Srbije i BiH

Savet za zaštitu potrošača Kosova je došao do “zaključka” da su građani postali “svesniji”, kada je u pitanju potreba kupovine domaćih proizvoda i to samo nekoliko dana pošto je Vlada Kosova donela odluku o podizanju taksi za 10 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik ovog Saveta Šerif Fejzulahu je na konferenciji za štampu pod nazivom “Svi zajedno protiv štete koja dolazi iz Srbije” čak zatražio od predsednika Hašima Tačija da u dijalogu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu prenese da će u slučaju da Srbija ne poštuje postignute dogovore, biti ponovo povećane takse na uvoz njihovih proizvoda, pa čak i da se donese odluka o zabrani uvoza. Fejzulahu je takođe pozvao građane Kosova da kupuju prehrambene proizvode iz Albanije, Turske, Makedonije i Hrvatske.

Ipak, da nije najbolja ideja za povećanje taksi na uvoz srpske i robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, smatra i Kolin Hajlend (Colleen Hyland), otpravnica poslova u američkoj ambasadi u Prištini, koja je mišljenja da one doprinose nesigurnosti biznisa i da za posledicu imaju ekonomsku nestabilnost.

“Od podizanja obaveza prema drugim članovima CEFTA-e, Kosovo ne profitira. Bilo bi bolje da ima više nastojanja da se obezbedi prosperitetnija budućnost putem dijaloga”, napisala je na svom tviter nalogu Hajlend.

Podizanje taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine naišlo je na oštra reagovanja u ove dve zemlje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se dijalog u Briselu ne može nastaviti dok se ne povuče odluka, a Lista Srpska je istakla da se povećanjem taksi na uvoz srpske robe ugrožava socijalna sigurnost srpskih građana. Lista Srpska je nakon ove odluke kosovske Vlade poručila da će se njeni poslanici u kosovskom parlamentu ponašati kao opozicija i čak ponudila svoje glasove za obaranje Vlade Ramuša Haradinaja.

Ipak, sudeći po dosadašnjim reagovanjima, malo je verovatno da će kosovska opozicija, kojoj fali samo nekoliko glasova da na vanrednoj sednici glasa za poverenja Vladi, iskoristiti “ponudu” Liste Srpske, sa čijim bi glasovima mogli da bez ikakvih problema ostvare svoj cilj, a i premijer Ramuš Haradinaj je u intervjuu za televiziju T7 izjavio da je siguran da poslanici opozicije neće “pristati” da obore Vladu sa glasovima srpskih poslanika. Ipak, Isa Mustafa, lider Demokraskog saveza Kosova (DSK) i jedan broj poslanika Pokreta Samoopredeljenje, ostavili su otvorenom ovu mogućnost.

U međuvremenu, kosovski privredni eksperti uglavnom podržavaju odluku kosovske Vlade za povećanje taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali ima i onih skeptičnih, koji smatraju da će ovakva odluka ustvari samo opteretiti građane Kosova, koji će morati da izvdoje više novca, posebno za kupovinu prehrambenih proizvoda.

S druge strane, zamenik ministra za finansije u kosovskoj Vladi, Fatmir Gaši je izjavio da se mesečno iz Srbije uveze roba u vrednosti između 36 i 40 miliona evra, što znači da će  povećanjem taksi na tu robu, Kosovo mesečno imati prihod u visini od 4 miliona evra, što godišnje iznosi 48 miliona evra. Gaši smatra i da je najveća dobit da građani nauče da kupuju domaće proizvode i tvrdi da ova mera Vlade nema nikakve veze sa dijalogom u Briselu.

“Nije mera koja se vezuje za dijalog – to je mera koja je doneta kao potreba vremena. Ne može Srbija da dođe i uzme 3–4 milijarde evra na Kosovu i da stalno napada Kosovo”, izjavio je Šalja.

Inače, direktor Carine Kosova Bedri Beriša je Radio Slobodnoj Evropi izjavio da je od primene odluke Vlade o podizanju taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine opao uvoz iz Srbije i Bosne za 50 odsto.

“Poređenje je urađeno nedelju dana pre odluke i nedelju dana nakon odluke. I ono govori da je nedelju dana pre odluke bilo oko 7 hiljada proizvoda uvezenih iz ove dve zemlje, Srbije i Bosne, a narednih šest dana, dakle nakon stupanja na snagu odluke, imali smo uvoz u visini od 3,5 miliona evra iz obe zemlje. Od zaštitnih taksi od 10 odsto, prikupili smo 300 hiljada evra”, objasnio je Beriša.

Izvršni direktor Kluba proizvođača Kosova Astrit Pandža izjavio je da povećanje takse na uvoz može imati posledica i na proizvodnju, zbog čega proizvođači već rade na tome da pronađu  alternative za uvoz osnovnih sirovina.

Inače, najveći broj proizvodnih kompanija na Kosovu, osnovnu sirovinu uvoze iz Srbije, a pojedine iz Bosne i Hercegovine.

“Ako su u pitanju derivati nafte, onda bi bilo teško zameniti ih, ali većina osnovnih sirovina je zamenljiva. Možda uzima malo vremena, pošto se veze sa novim tržištima ne mogu promeniti i uspostaviti za kratko vreme. Ali, mi verujemo da će Srbija da razmotri, da promeni pristup prema privrednom sektoru Kosova. Za nas je važno da tržište Srbije bude otvoreno za kosovske kompanije. Mi nismo za blokade, blokade su nametnute iz Srbije, a mi samo podržavamo odluku Vlade kao meru reciprociteta”, izjavio je Pandža.

Pandža takođe kaže da se veliki broj proizvođača izjasnio da zbog povećanja taksi na uvoz neće povećavati cene, jer pred kraj godine raste potrošnja, ali i upozorio da cene mogu da povećaju trgovci, ukoliko budu zloupotrebili tu odluku.

Prema podacima Agencije za statistike Kosova, prošle godine je iz Srbije uvezeno robe u vrednosti od 450 miliona evra, a na srpsko tržište je izvezena roba u visini od svega 48 miliona evra.

U Bosnu i Hercegovinu Kosovo je izvezlo robu u vrednosti od 8,7 miliona evra, a uvezlo robe u vrednosti od 81 milion.

Privredni i finansijski eksperti navode da će se tek decembra meseca, dakle kada Agencija za statistike Kosova bude objavila indeks cena uvezene robe moći preciznije da se proceni kako je odluka Vlade Kosova uticala na prihod od uvoza robe iz ove dve zemlje, kako na kosovsku proizvodnju i najzad na potrošače.


“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“

Violeta Oroši Berišaj
KosovaLive