Veliki broj vernika poklonio se moštima Svetih Vrača u Zočištu

Vladika Raško – prizrenski Teodosije je uz sasluženje igumana manastira Sveteh Vrači, arhimandrita Stefana, igumana manastira Draganac, oca Ilariona, igumana Svetih Arhangela, oca Mihajla, starešine manastria Banjska, oca Danila i još nekolicine sveštenoslužitelja Raško – przrenske, Niške i Banjalučke eparhije, u manastiru Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, kod Orahovca,  služio svetu litrugiju povodom današnjeg praznka.

Svetoj liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika pristiglih iz svih krajeva naše zemlje. Ove godine, za praznik su došli i raseljeni Srbi iz Suve Reke.

„Blagodat svetoga Duha i molitve svetih Bezsrebrenika Kozme i Damjana sabrali su nas ovde u ovoj svetoj obitelji da proslavimo dan ugodinika Božjih, Kozme i Damjana“, rekao je u besedi vladika Teodosije.

Naglašavajući isceliteljske moći Svetih Bezsrebrenika, Vladika Teodosije je rekao da je vera u njih pomogla u obnovi života u nekada razorenom i razrušenom hramu, podignutom ovim svetiteljima u čast.

„Ono što je velikko čudo jeste da se ova sveta obitelj iscelila i obnovila, ne samo u fizičkom i materijalnom smislu, već i dihovno. To znači,  da nikada Kozma i Damjan nisu napustili ovo mesto. Kada je crkva bila srušena i minirara mnogi su sami dolazili tu, da im se na ruševinama Hrama čitaju molitve i prizivali su Božju pomoć.  I evo, crkva je obnovljena i lepša nego ikada prima sve nas ovde. Moštima Svetih Kozme i Damjana prizivamo milost Božju, da Gospod isceli sve nas, one koji su od greha posustali podigne i da se i mi kao Izrailj, koji se mnogo puta podigao iz pepela, obnovimo“, rekao je vladika Teodosije na kraju besede.

Foto: (ARHIVA) V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Manastir Svetih vrača Kozme i Damjana, Zočište

Srpsko udruženje „Baštionik“ iz Banja Luke bilo je domaćin slave u Zočištu. Predsednik ovog udruženja, Predrag Adamović kaže da je u manastir došao u pratnji četrdesetak mladih iz Republike Srpske, te da se Kosovu i Metohiji uvek i rado vraća.

„Meni je ovo već deseti dolazak i ne brojim ih više.  Od prvog dolaska mog mogao bih sve utiske da sažmem u jednu riječ, zarazi se čovijek jednostavno Kosovom i Metohijom i to onda ne prolazi, mora se doći ponovo. Ovde iz svakog čovijeka, iz svakog kamena, iz svakog drveta izvire svetosz, izvire ljubav o kojoj pričamo, izvire sve ono o čemu pričamo, što smo učili i što nas uče. Tako da zapravo vi osjetite da ne dolazite već da se vraćate, da ste svoj na svome i to nam zaista daje snagu“, rekao je Adamović,

Pored Zočišta predstavnici Udruženja „Baštionik“ su obišli Veliku Hoču i Orahovac, a boraviće i u Novom Brdu.

Preuzimajući i celivajući deo slavskog kolača, za narednog domaćina slave prijavio se Vladan Milenković iz Kosovske Mitrovice.

 

I. Miljković – O. Radić