Novi komandant Bondstila: Ako osnuju vojsku, NATO da kaže šta da radimo

Prilaz američkoj bazi "Bondstil", foto: GračanicaOnlajn

Novopostavljeni komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Roj Makareg izjavio je u intervjuu „Tanjugu“, prvom datom srpskim medijima nakon ceremonije preuzimanja komande, da će njegova jedinica „biti spremna da izvede operacije u slučaju bilo kakvih nasilnih delovanja protiv bezbednosti i sigurnosti kako bi održali tu bezbednost i sigurnost“.

Roj Makareg je tako odgovorio na pitanje kakva bi bila reakcija Kfor multinacionalne borbene grupe Istok pod njegovom komandom u slučaju izbijanja nasilja nad Srbima nakon eventualnog proglašenja kosovske vojske na Dan albanske zastave.

U vezi sa glasanjem o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) 28. novembra, to je politički proces, ali znate, ako se to desi, mi ćemo naravno biti u stanju da reagujemo. Trenutna pozicija Kfora je da postoji mandat (KBS) koji je na snazi. Ako taj mandat evolvira, onda će Severnoatlantski savet i NATO saveznici morati da ponovo procene naše angažovanje ovde na Kosovu“, rekao je Makareg.

„Tako da, ja kao komandant multinacionalne borbene grupe Istok moram samo da se usredsredim na moju misiju, a to je misija Kfor koju ćemo izvršiti onako kako nam komanda Kfora bude dala smernice, bićemo u sinhronizaciji sa bilo čime što nam komanda Kfora i NATO saveznici i vođstvo NATO-a kažu da radimo“, dodao je Makareg.

Naglasio je rekao i da su oni spremni i istrenirani.

„Imamo sjajan tim koji može da izvede bilo koju operaciju, tako da smo spremni“, navodi je Makareg.

Na pitanje da li je iz sedišta NATO-a dobio konkretne instrukcije vezane za 28. novembar, Makareg je odgovorio odrično.

„Kratak odgovor, nisam“, istakao je Makareg.

(Tanjug)