Stefanović: Prijem Kosova u Interpol pogrešan presedan

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović istakao je da bi članstvo takozvanog Kosova u Interpolu bilo pogrešno iz političkih, pravnih i policijskih razloga i da bi takav presedan ugrozio profesionalnost Interpola.

Stefanović je za RTS, povodom početka zasedanja Generalne skupštine Interpola u ponedeljak u Dubaiju, rekao da Srbija već godinu dana intezivno ukazuje svim državama sveta koliko je pogrešno, ukoliko bi se dogodilo da Kosovo postane članica Intepola.

„Pored Rezolucije UN 1244, i drugi akti jasno govore da KiM nije ni država, ni članica, niti posmatrač u UN što je uslov i za članstvo u Interpolu. Pored toga postoji i pregršt policijskih razloga, kao što je zabrinutost da bi moglo da dođe do curenja Interpolovih baza podataka prema nekim terorističkim strukturama, a koja sadrže podatke o licima koja se sumnjiče i za najteža krivična dela ne samo organizovanog kriminala već i terorizma“, naglasio je ministar policije.

Prema njegovim rečima, nekada politički razlozi kod zemalja koje razmišljaju o članstvu Kosova u Interpolu prevagnu nad profesionalnim.

(RTS)