„Државне“ резерве као да се не третирају као приоритет

Група за правне и политичке студије је констатовала да је Влада Харадинаја, у периоду од септембра прошле године до септембра ове године, дакле, за само годину дана, поделила из државних резерви око 4 милиона евра, не поштујући ни законске процедуре, нити неопходно оправдање, како се то захтева Законом о управљању јавним финансијама.

 Харадинајева Влада је до сада донела 45 одлука којима је користила новац из државних резерви, новац који је у ствари намењен хитним ситуацијама, укључујући и елементарне непогоде или ратне сукобе, са којима се грађани могу суочити.

Поред симболичних надокнада косовским пољоривредницима, због губитка приноса услед временских неприлика или донетих одлука које није и практично спровела према њима, чињеница је да је Влада Косова највећи део новца из државних резерви искористила за финансирање разних државних манифестација или одређених категорија становништва.

Тако је Влада, на захтев Уреда председника Косова, прошле недеље донела одлуку о додели 100 хиљада евра из ове државне буџетске линије, како би се пребацио на жиро рачун компаније Ballard Partners

, за услуге саветовања. Из овога се да закључити, да ако су новчане „државне“ резерве, према Министарству за финансије, септембра месеца ове године износиле свега 84 хиљаде евра, сада је у овој буџетској линији салдо – нула.

Тиражни лист Коха диторе преноси да је Влада Косова, само током марта месеца ове године, пола милиона евра из држтавних резерви наменила покривању трошкова за обележавање 550 година од смрти албанског хероја Ђерђ Кастриота – Скендербега, Милион евра је било поребно да би се покрила фактуре за потрошену струју косовских Срба не северу Косова, које тамошњи грађани одбијају да плате. Чак 600 хиљада евра је додељено за обележавање 10 година од проглашења независности Косова, а 152 хиљаде евра је искоришћено за државну Комисију, коју је именовала Влада Харадинаја, одмах по доласку на власт, за демаркацију границе са Црном Гором, док је 300 хиљада евра одвојено за 1.500 ветерана бивше ОВК (Ослободилачке војске Косова) за летовање у Албанији.

Цивилно друштво и део косовске опозиције су највише критиковали одлуку Владе да додели 290 хиљада евра породицама оптужених у случају “Куманово”, посебно што је још 2015. године донет Закон којим се поред осталог одређује да “свако ко учествује у страној војсци или полицији, у страним паравојним или параполицијским формацијама, у групним или индивидуалним организацијима, у било каквој форми оружаног конфликта ван територије Републике Косово, може бити осуђен казном затвора од 3 до 15 година.

Према званичницима Министарства за финансије, од 4 милиона и 800 хиљада евра, колико су почетком године износиле „државне“ резерве у склопу годишњег буџета Косова за 2018. годину, до прве недеље марта месеца је потрошено 2 милиона евра, а портпарол у овом министарству Мухарем Шахини, потврдио је да је до средине септембра потрошено чак 4 милиона и 700 хиљада евра.

„Државне“ резерве се деле у три категорије: у новчаним резервама, у комерцијалној роби и стратешким резервама.

Према Средњорочном стратешком плану и Годишњем програму „државних“ робних резерви за 2016-2018. годину, годишња вредност робних резерви достиже цифру од 363 хиљаде евра. То се односи на прехрамбене производе. Имајући у виду могућности Косова, планирано је да се за потребе државних робних резерви, у случају хитних ситуација, обезбеди пшеница за 20 дана за све грађане Косова, а шећера за 15 дана за 20 хиљада грађана. Што се стратешких резерви тиче, од укупног годишњег увоза, у резерви има нафте и нафтних деривата за само три дана. Такође је планирано снабдевање 20 хиљада грађана са другим непрехрамбеним производима.

Назми Мустафа, ректор на Колеџу за међународни менаџмент “Глобус” је за Радио слободна Европа изјавио да „државне“ резерве зависе од „државног“ буџета и да он не омогућава обезбеђивање већих „државних“ резерви.

“Не знам у коју су категорију институције Косова дефинисали храну, али пшеница је производ који треба фаворизовати већим резервама. То је производ који се купује од произвођача и у ванредним ситуацијама може се искористити или послужити држави као комерцијална резерва, у случају да Косово има потребе за извозом”, изјавио је Мустафа.

Љумир Абдиџику, председник скупштинске Комисије за буџет и финансије тврди да је актуелна Влада трошила новчане државне резерве произвољно и моментално, и то без икаквог критеријума.

“Овај је приступ наставак управљањем јавним новцем за одређене партијске интересе. Ни државне резерве нису имуне за ову Владу”, изјавио је Абдиџику.

Примедбе на рачун Владе која немарно троши, а не попуњава „државне“ резерве има Меџиде Демоли, директорка Покрета “Говори” .

“Није први пут да Влада Косова неконтролисано троши буџет. Трошење средстава из резервног фонда говори о недостатку транспарентности и недостатку полагања рачуна од стране Владе, пошто су та средства расподељена без неког одређеног разлога”, изјавила је Демоли, наводећи да се очито ради о злоупотреби буџета.

Иначе, према Закону о буџету, за финасирање непланираних, односно непредвидивих ситуација, неоходно је испунити три критеријума. Прво да питање, за шта се тражи непланирана сума, треба да буде хитне природе. Захтев треба да се упути од релевантне буџетске организације при Министарству финансија које, ако то буде сматрало разложним, треба да предложи Влади Косова на усвајање. И најзад, када се добије подршка за добијање и пренос тражених средстава, треба да се направи јасна анализа, како ова одлука утиче у односу на циљеве буџетске организације и да се аргументује какви ће се резултати постићи таквом буџетском интервенцијом.

Децембра ове године требало би да посланици скупштине Косова гласају за буџет Косова за 2019.-ту годину , који би требало да износи 2 милијарде и 300 милиона евра. Биће то добра прилика да се види колико је у ствари Влада Рамуша Харадинаја, након што је потрошила све државне новчане резерве, за догађаје који нису хитне природе, заинтересована за њихово допуњавање.

 КосоваЛајв – Виолета Ороши Беришај


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.