Mokra gora ujedinjuje region u razvoju turizma

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) pokreće regionalni projekat “Planina Mokra gora – neotrkiveni biser na Via Dinarica stazi” koji će okupiti predstavnike opština, lokalnih turističkih organizacija, planinarskih i sportskih klubova, turističkih agencija i nevladinih organizacija.

Predviđeno je okupljanje opština koje dele ovu planinu: Rožaje, Peć, Istok, Zubin Potok i Tutin, kako bi se zajednički radilo na razvoju turizma i promociji planine Mokre gore kao jedinstvene turističke destinacije koja pruža atraktivne sadržaje za aktivni odmor.

Projekat će trajati do kraja maja sledeće godine, a finasira se nepovratnim sredstvima dodeljenim u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma koji finansira Evropska unija, a provodi Savet za regionalnu saradnju.

U saradnji sa partnerima iz pomenutih opština, u okviru projekta InTER će raditi na uspostavljanju nove trase Via Dinarica planinarske staze od Prokletija i Hajle preko cele Mokre gore do vrha Berim, njenog krajnjeg istočnog dela.

Pored toga, projektom će se podržati stvaranje i promocija turističkih proizvoda koji će predstavljati jedinstveno multikulturno iskustvo u prelepom prirodnom ambijentu planine Mokra gora, koja je takođe poznata i pod nazivom “lepotica Balkana”.

Značajni deo projekta će se odnositi na uspostavljanju saradnje između lokalnih zajednica, što će doprineti sveukupnom privrednom razvoju i regionalnoj saradnji na ovom delu Balkana.