Косово није члан Интерпола, реакције из Приштине оштре

После не пријема Косова у Интерпол, представници албанске позиције и опозиције различито коментаришу гласање са Генералне скупштине Интерпола која је одржана у Дубаију. Предедник Косова Хашим Тачи сматра да је одлуком да Косово не добије пријем у Интерполу на добитку само криминал. С друге стране председник Скупштине Косова Кадри Весељи апелује на национално јединство и наставак борбе за даље евроинтеграције, док најјача опозиоциона странака „Самоопредељење“ Аљбина Куртија садашње државно вођство оцењује као неспособно, те да се бољи резултати од њих и не могу очекивати, преносе косовски медији.

Фото ГрачаницаОнлајн: Хашим Тачи

„Губитници су Косово и Србија, победник је само организовани криминал“, рекао је председник Косова Хашим Тачи након што Косово није успјело да постане члан Интерпола. Тачи је нагласио да Косово жели да буде део борбе против криминала, али да му је то право ускраћено.

„Гласање је било тајно, али могуцћност да су државе које су признале Косово гласале против његовог чланства је лоша вест, са друге стране државе које не признају независнот Косова гласале су за чланство“, каже Тачи.

У оквиру дијалога Београда и Приштине, који се одржава у Бриселу, Тачи види могућност споразума за решавање проблема и питање чланства Косова у међународним организацијама.

„Морамо бити у потпуној сагласности са САД-ом и ЕУ и једном за свагда закључимо споразум са Србијом“, рекао је он.

Председник Скупштине Косова, Кадри Весељи

Кадри Весељи: Изгубљена битка неће зауставити Косово на путу ка интеграцијама

Председник Скупштине Косова, Кадри Весељи је затражио политичко јединство међу албанским политичким партијама, рекавши да овај тренутак не треба користити за борбу за власт.

Весели је навео да ова „изгубљена битка“ неће зауставља Косово на путу ка интеграцијама.

„Данас није био добар дан за Косово, али јача од чињенице о неучлањењу у Интерпол је чињеница да ни Србија са својом политиком међународне опструкције, ни организовани криминал, ни тероризам неће моћи да зауставе оснаживање Косоваи његову међународну интеграцију“, рекао је Весељи.

Весељи је нагласио да негативна одлука о чланству у Интерполу неће обесхрабрити Косово на путу ка циљу, ка интеграцијама.

„Радићемо непрекидно и никада се нећемо предати. Баш као што смо увек радили и са изазовима у прошлости. У том контексту, било би добро и патриотски, да опозиционе странке, уместо да са Србијом деле радост што Косово није део Интерпола и да трљају руке надајући се власти, да се уразуме и суоче са изазовима са којима се као држава и друштво суочавамо. Подстицање унутрашњих несугласица и политичке себичности очито штети Косову и помаже јачању међународне позиције Србије у односу на Косово. Овакво политичко понашање мора да се заврши, како не би било касно за све“, изјавио је председник Скупштине Косова Кадри Весељи.

Аљбин Курти, лидер Самоопредељења

 

Лидер Самоопредељења: Док су се Тачи и Пацоли глимили личности из шоу бизниса Србија је са Русијом ометала учлањење Косова

 

Председник Самоопредељења, Албин Курти је оценио да са садашњим руководством Косово не може да очекује боље резултате од одбијања пријема у Интерпол.

Са Фејсбук налога Аљбина Куртија

Курти је на Фејсбуку написао да док су председник Косова Хашим Тачи и министар иностраних послова Беџет Пацоли боравили у Дубаију, Србија и Русија су ометале учлањење Косова у Интерпол.

“После неуспеха учлањења у Унеско, Косово је поново подбацило да се учлани у Интерпол. Са овим истим људима који нас представљају и воде нашу државу не можемо имати другачије резултате. У овом неуспеху свега је било осим случајности“, написао је Курти на свом Фејсбук налогу.

По његовим речима, Тачи и Пацоли нити знају, нити желе да се припремају за овакве догађаје.

„Не одлазе вани као одговорни званичници наше државе, већ као личности из шоу бизниса, како замишљају себе. Тачи и Пацоли нису били на конференцији Интерпола у Дубаију. Они су само били у Дубаију – Србија и Русија су радиле свој шовинистички посао, онако како смо их увек познавали, али ова двојица (Тачи и Пацоли), чији посао они раде?“, упистао се Курти.