Kosovo nije član Interpola, reakcije iz Prištine oštre

Posle ne prijema Kosova u Interpol, predstavnici albanske pozicije i opozicije različito komentarišu glasanje sa Generalne skupštine Interpola koja je održana u Dubaiju. Predednik Kosova Hašim Tači smatra da je odlukom da Kosovo ne dobije prijem u Interpolu na dobitku samo kriminal. S druge strane predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji apeluje na nacionalno jedinstvo i nastavak borbe za dalje evrointegracije, dok najjača opoziociona stranaka „Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija sadašnje državno vođstvo ocenjuje kao nesposobno, te da se bolji rezultati od njih i ne mogu očekivati, prenose kosovski mediji.

Foto GračanicaOnlajn: Hašim Tači

„Gubitnici su Kosovo i Srbija, pobednik je samo organizovani kriminal“, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači nakon što Kosovo nije uspjelo da postane član Interpola. Tači je naglasio da Kosovo želi da bude deo borbe protiv kriminala, ali da mu je to pravo uskraćeno.

„Glasanje je bilo tajno, ali mogucćnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnot Kosova glasale su za članstvo“, kaže Tači.

U okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se održava u Briselu, Tači vidi mogućnost sporazuma za rešavanje problema i pitanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Moramo biti u potpunoj saglasnosti sa SAD-om i EU i jednom za svagda zaključimo sporazum sa Srbijom“, rekao je on.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji

Kadri Veselji: Izgubljena bitka neće zaustaviti Kosovo na putu ka integracijama

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji je zatražio političko jedinstvo među albanskim političkim partijama, rekavši da ovaj trenutak ne treba koristiti za borbu za vlast.

Veseli je naveo da ova „izgubljena bitka“ neće zaustavlja Kosovo na putu ka integracijama.

„Danas nije bio dobar dan za Kosovo, ali jača od činjenice o neučlanjenju u Interpol je činjenica da ni Srbija sa svojom politikom međunarodne opstrukcije, ni organizovani kriminal, ni terorizam neće moći da zaustave osnaživanje Kosovai njegovu međunarodnu integraciju“, rekao je Veselji.

Veselji je naglasio da negativna odluka o članstvu u Interpolu neće obeshrabriti Kosovo na putu ka cilju, ka integracijama.

„Radićemo neprekidno i nikada se nećemo predati. Baš kao što smo uvek radili i sa izazovima u prošlosti. U tom kontekstu, bilo bi dobro i patriotski, da opozicione stranke, umesto da sa Srbijom dele radost što Kosovo nije deo Interpola i da trljaju ruke nadajući se vlasti, da se urazume i suoče sa izazovima sa kojima se kao država i društvo suočavamo. Podsticanje unutrašnjih nesuglasica i političke sebičnosti očito šteti Kosovu i pomaže jačanju međunarodne pozicije Srbije u odnosu na Kosovo. Ovakvo političko ponašanje mora da se završi, kako ne bi bilo kasno za sve“, izjavio je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja

 

Lider Samoopredeljenja: Dok su se Tači i Pacoli glimili ličnosti iz šou biznisa Srbija je sa Rusijom ometala učlanjenje Kosova

 

Predsednik Samoopredeljenja, Albin Kurti je ocenio da sa sadašnjim rukovodstvom Kosovo ne može da očekuje bolje rezultate od odbijanja prijema u Interpol.

Sa Fejsbuk naloga Aljbina Kurtija

Kurti je na Fejsbuku napisao da dok su predsednik Kosova Hašim Tači i ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli boravili u Dubaiju, Srbija i Rusija su ometale učlanjenje Kosova u Interpol.

“Posle neuspeha učlanjenja u Unesko, Kosovo je ponovo podbacilo da se učlani u Interpol. Sa ovim istim ljudima koji nas predstavljaju i vode našu državu ne možemo imati drugačije rezultate. U ovom neuspehu svega je bilo osim slučajnosti“, napisao je Kurti na svom Fejsbuk nalogu.

Po njegovim rečima, Tači i Pacoli niti znaju, niti žele da se pripremaju za ovakve događaje.

„Ne odlaze vani kao odgovorni zvaničnici naše države, već kao ličnosti iz šou biznisa, kako zamišljaju sebe. Tači i Pacoli nisu bili na konferenciji Interpola u Dubaiju. Oni su samo bili u Dubaiju – Srbija i Rusija su radile svoj šovinistički posao, onako kako smo ih uvek poznavali, ali ova dvojica (Tači i Pacoli), čiji posao oni rade?“, upistao se Kurti.