Ванредна седница Скупштине Косова: Од захтева за оставкама у Влади, до подршке санкцијама Србији док не призна косовску државност

Ванредна седница косовског парламента који је расправљао о скандалима спољне политике, сазвана  на захев 42 посланика, настављена је, иако је почетак због недостатка кворума, био неизвестан. Међутим, када је у салу ушао премијер Рамуш Харадинај, било је јасно да ће се седница одржати. За српске новинаре поново није био обезбеђен превод седнице  јер у сали није било ниједног српског посланика.

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Министар спољних послова Косова, Беџет Пацоли, писменим путем је затражио одлагање ванредне седнице, тврдећи да има раније преузете обавезе, пренели су приштински медији.

На основу захтева опозиционих посланичких група, Скупштина је наставила расправу о „неуспесима и скандалима спољне политике Косова“. Вјоса Османи Сејдиу, посланица ЛДК изнела је бројне замерке на рад Владе, образложивши их по темама о којима, како је рекла, треба расправљати. Она је замерила министру спољних послова, Беџету Пацолију, да већ две године „фигурира“, те да није обезбедио нова признања Косова на међународној сцени.

Вјоса Османи Сејдиу, посланица ЛДК, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Османи тврди да је косовска спољна политика уништила стратегију сарадње са САД-ом која је у успону од деведесетих година и да се, како је рекла, сада окреће према политици Немачке, која је наводно, блиска Русији.

 „Косовао је дезорјентисано у спољној политици, предлажем усвајање Резолуције у циљу отварања новог пута за Косово. Актуелна Влада да се повуче и да отвори пут новим инстутуцијама који ће изградити сигуран пут Косову у геополитичким кретањима и у даљим еворинтеграцијама“, рекла је Османи Сејдиу.

У даљем току расправе, излагање је наставио лидер Самоопредељења Аљбин Курти, који је представнике спољне политкике Косова оптужио да немају ни ауторитет и да нису  продуктивни. Неуспеси пријема Косова у међународне организације УНЕСКО и ИНТЕРПОЛ, остављају утисак трговине, нагласио је Курти.

Аљбин Курти, посланик Самоопредељења, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Милиони евра су дати за лобирање за чланство у међународним организацијама када је просечна плата у јавном и у приватном сектору од 350 до 500 евра, док је минимална зарада  само 130 до 170 евра.“, подсетио је Курти који је нагласио да косовски политички представници неприпремљени иду на међународне састанке.

Изјава косовског премијера Рамуша Харадинаја да док Република Србија не буде признала Косово, економске мере уведене за робу из Србије и Босне и Херцеговине остају на снази, ипак је обележила први део ванредне седнице Скупштине Косова.

Премијер Косова, Рамуш Харадинај, фото: ГрачаницаОнлајн

„Само признање независног Косова од српске државе може да смањи порез. Хашим Тачи са Београдом преговора на другачији начин, а мој је став да Косово само санкционисањем може од Србије да добије признање.  Без оваквог приступа, немогуће је постићи међусобно признавање, нити се може постићи обострано прихватљив споразум”, рекао је Харадинај.

Дугогодишњи новинар привредне рубрике приштинског листа Косова Сот, Сулејман Бљаку каже да нова одлука владе о повећању такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине неће никоме донети добро, а посебно ће тешко пасти грађанима, јер је ово освета Владе за дебакл који је делегација Косова доживела у Интерполу.

Сулејман Бљаку – новинар Косова Сот, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

 „Мислим да је ово закаснела мера која ће утицати на погоршање односа две државе, који су биле на путу релаксације. Цену тих мера сносиће грађани Косова, пошто одмах већ имамо поскупљења и скок цена, а утицаће и на умањени извоз из Србије, што значи мање посла и за њих. То значи да ће последице осетити грађани и Косова и Србије, а не политичари“, рекао је Бљаку.

Он није искључио могућност да санкције за производе из Србије и Босне и Херцеговине буду и уклоњене под притиском међународног фактора, јер како каже, „у политици је све могуће, па и то да Влада Косова суспеднује одлуку коју је донела пре неколико дана“.

Након што су посланици ЛДК и Самоопредељења захтевали оставку Владе, проглашена је пауза. Скупштина је наставила рад после 15 часова. Парламентарна расправа на тему скандалозне спољне политике Косовва, претходно је прекинута 16. новембра, јер на њој није било присутних чланова Владе. Нова седница одржава се два дана након што  Косово није примљено у међународну полицијску организацију ИНТЕРПОЛ.

Иван Миљковић