Протест грађана Општине Грачаница: Не укидајте нам добре навике!

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Протест грађана Општине Грачаница

Са протестног митинга у Грачаници поручено властима у Приштини да грађанима не укидају добре навике и да не појачавају зид неповерења, а међународној заједници да изврши притисак на власти у Приштини како би се смириле тензије. Одлуком Владе у Приштини да таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине повећа за 100%, продубљује се јаз између Срба и Албанаца, рекао је градоначелник Грачанице, Срђан Поповић.

У исто време, у 12 часова, у Грачаници, Штрпцу и Северној Митровици, грађани су мирно протестовали против одлуке Владе Косова да таксе на робу произведену у Србији и Босни и Херцеговини, повећа за 100%. Из Грачанице је послат захтев да се оваква одлука одмах повуче, а да овакви једнострани и неоправдани потези укидају добре навике свих грађана Косова и утичу на њихов свакодневни живот. Одлука о повећању такси је погрешна политичка одлука, а грађани су таоци такве политике, поручено је са протеста у Грачаници.

“Ако просечна албанска породица ни у најгорим временима сукоба није изгубила поверење у ове производе и ако је то поверење сачувано до данас, зашто га урушавате? Одговорно тврдим и нека то буде закључак овог скупа, укидањем тог поверења, ископали сте још један дубоки јаз између Срба и Албанаца“, казао је градоначелник Грачанице Срђан Поповић, обраћајући се властима у Приштини.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Срђан Поповић, градоначелник Грачанице

Поповић је додао да за време оружаних сукоба нико није спаљивао производе из Хрватске, Албаније Америке и да такви потези, као и неразумне одлуке које немају економску оправданост, додатно узнемиравају грађане и не воде међусобном помирењу.

„Драга господо из високе политике, драга господо економски националисти, оставили сте српске и албанске породице без најквалитетнијих и најјефтинијих производа до којих су могли да дођу. Кажу да између нас потоји огроман зид неповерења и то је тачно. А где смо имали поверење? Одговор је јасан и једноставан. У мале производе који нас прате деценијама, у мале ствари које су породичне и поуздане, зато нема потребе да их истребљујемо из својих кућа“, рекао је Поповић, наглашавајући да говори из перспективе просечне породице из овог краја.

У име пацијената и здравствених радника, директорка Дома здравља у Грачаници Мирјана Димитријевић је послала апел Влади Косова да укине неразумну одлуку јер болесници „не могу да чекају“.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Мирјана Димитријевић, директорка Дома здравља у Грачаници

„Ситуација је тешка. Залиха лекова, кисеоника, реагенаса неће потрајти дуго, али успећемо. Поручујемо Приштини да прекину овај рат, да погледају грађанима у лице и замисле се пред болесном децом, трудницама, старима и немоћнима који у нама виде једини спас”, рекла је директорка Дома здравља, нагласивши да здравствене институције на Косову опстају само захваљујући Републици Србији.

Грађани Општине Грачаница кажу да су навикли на лоше потезе Приштине, али да су овакве мере директан удар на њихов опстанак на просторима Косова и Метохије.

„Ја се надам да има разумних људи који мирно могу да окончају ову ситуацију. И ми и Албанци испаштамо“, каже Мишко Митић из Грачанице, додајући да су цене основних намирница већ повећане.

„Ово је катастрофа, и за Србе и за Албанце, права хуманитарна катастрофа. Ако се ово настави, Срби ће полако да оду одавде“, забринуто каже Снежана Ивановић из Грачанице.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Снежана Ивановић, Грачаница

Док актуелни премијер Косова Рамуш Харадинај поручује да ће таксе бити укинуте тек када Србије призна независност Косова, из Европске уније поручују да је одлука о увођењу такси на српске производе против правила ЦЕФТА споразума.

„ЦЕФТА не дозвољава произвољно наметање тарифа на робу између земља“, поновила је данас портпаролка Европске уније Маја Коцијанчич, додајући да се Приштина кроз Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ обавезала да ће примењивати ЦЕФТА споразум.

Анђелка Ћуп