Таксе на српску робу због којих “више ништа неће бити исто“

Тржишна инспекција “пуном паром” проверава да ли на рафовима маркета још увек има српских производа са етикетама на којима не пише “Република Косово”, већ “Косово и Метохија”, “Косово/УНМИК” или “Косово/Резолуцуја 1244” и да пекари нису, случајно, повећали цену хлеба.

Директор Косовског ауторитета за конкуренцију Ваљон Престреши је изјавио да је формирана истражна Радна група за мониторисање цена, и да је примећено да су поједини пекари ипак подигли цену хлеба.

„Сада истражујемо случајеве, да ли су ове цене подигнуте усменим или писменим путем, или су једноставно подигнуте због усвојених мера према производима  који се увозе из Србије“, истакао је Престреши.

Косовски инспектори најављују сличне акције и наредних дана по општинама, образлажући да ће у потпуности спроводити одлуку Владе Косова.

Према изјавама цариника на граничним прелазима Мердаре и Јариње, јуче на територију Косова није ушао ни један камион са српском робом. Портпарол царина Косова Адриатик Ставиљеци је потврдио да је само током јучерашњег дана враћено 20 камиона, који су се након добијања информације о повећању такси за 100 одсто вратили у Србију. Наиме, један број возача камиона се вратио, јер нису имали новца да плате још 100 одсто таксе на њихову робу, коју је донела Влада Косова пре три дана, као реципрочну меру према Србији, односно одговор на непоштовање Споразума ЦЕФТА, када је реч о косовској роби која се извози у Србију. Други, нису могли да пређу границу, јер нису поседовали фактуре на којима пише “Република Косово”.

На захтев Високе представнице Европске Уније (ЕУ) Фредерике Могерини и Комесара за придруживање ЕУ, Јоханеса Хана, који су тражили од званичне Приштине да одмах повуче одлуку о повећању таксе на увозну робу из Србије и Босне и Херцеговине, а комесар Хан чак истакао да то очекује да се уради до наредне недеље, када ће се у Приштини одржати “Недеља ЦЕФТА”  којој ће и он присуствовати, одмах је реаговао бивши холандски амбасадор у Приштини Роберт Бош. Он је истакао да ЕУ није заборавила да говори о Асоцијацији српских општина, али да је заборавила да подсети Србију око њених обавеза.

“Ово је снажно, али где је реаговање ЕУ према Србији за прекид споразума од 12 тачака око нормализације односа, по којем две земље неће спречавати једна другу на њиховом путу према ЕУ, нешто што Србија ради све време са Косовом”, запитао је бивши амбасадор Холандије Бош.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је послао јуче писмо Могеринијевој и представницима амбасада на Косову у којем је од ЕУ, као посреднику у дијалогу између Косова и Србије затражио да обавеже Србију и Босну и Херцеговину да испуне своје обавезе из Споразума о слободној трговини Централне Европе (ЦЕФТА) и друге споразуме. У овом контексту, детаљно су описана сва кршења Србије према ЦЕФТА-и, укључујући и царинске процедуре и царинске печате.

“Као резултат, производи из Србије улазе на Косово без плаћања царинских тарифа и такси, лишавајући тако Косово од прихода и омогућавајући анти-конкурентну предност српским производима”, наводи се, с друге стране, у саопштењу  Владе.

Да Косово није прекршило Споразум ЦЕФТА, Рамуш Харадинај је образложио и чланом 18 овог споразума, који дозвољава својим чланицама да предузму неопходне кораке за “заштиту основних интереса безбедности или за спровођење међународних обавеза или унутрашњих политика”.

Премијер Харадинај је у данашњем сусрету са амбасадорима КВИНТА-е рекао да је Косово било принуђено да донесе одлуку о повећању такси на српску робу и затражио од њих да буду објективни око оцењивања ситуације у земљи, поновљајући јучерашњи став да ће ова одлука Владе Републике Косово остати на снази до реализације циљева „Републике Косово“.

Иначе, премијер Харадинај је данас у разговору са амбасадорима КВИНТА изјавио да “без обзира на место или етничку припадност, неће недостајати ни један основни прехрамбени или медицински производ, те да су изјаве српских политичара само једна друга страна пропаганде, неистинита и неприхватљива за реалност у земљи”.

Због повећања такси на увоз српске робе, данас су у Грачаници, Северној Митровици, селу Рударе код Звечана, на административном прелазу Јариње, код Лепосавића, на административом прелазу Брњак, у селу Зупче код Зубиног Потока и Штрпцу, одржани протести косовских Срба.

У Грачаници се окупило неколико стотина грађана, а градоначелник Срђан Поповић је истакао да повећање такси утиче на свакодневни живот грађана.

“Оставили сте српске и албанске породице без најквалитетнијих производа,” поручио је поред осталог Поповић косовској Влади.

На мере косовске Владе реаговао је и шеф ОЕБС-а на Косову Јан Брату који је позвао Београд и Приштину да наставе дијалог и покушају да дођу до компромиса, закључујући да “Србија и Косово нису у потпуности разумели бриселске разговоре”. Он је изнео и чињеницу да ће повећање такси на увоз српске и робе из Босне и Херцеговине погодити све грађане Косова.

“Стопостотно повећање цене брашна, на пример, које је на Косову највише увожено из Србије, одмах ће утицати на цену хлеба у пекарама, а наравно да тај хлеб не купују само косовски Срби, већ сви грађани, тако да ће цене због ових тарифа утицати на све људе који живе на Косову,” рекао је Брату.

Председник косовског парламента Кадри Весељи је медијима јуче изјавио да је у ствари он био тај који је предложио да се таксе повећају за 100 одсто, наводећи да је Харадинај био за повећање од 20 или 30 одсто, што не би био адекватан одговор. Весељи је пренео да је Харадинају предочио да након донете одлуке “нема повратка назад”.

Занимљиво је да је јуче реаговало и Удружење предузетника који увозе нафту, плин и уља , и затражила да се мере Владе примењују и на прекид увоза нафте и нафтних деривата из Србије и Босне и Херцеговине.

У саопштењу су истакли да се солидаришу са мерама Владе и „гарантују да неће увозити ни литар нафтних деривата“ из ове две земље.

Косовски аналитичари осим што примећују да се води и унутрашња политичка борба за заузимање што бољих позиција, оцењујући да су већ на пролеће могући превремени избори, у вези са последњим одлукама Владе истичу, да се роба лако може обезбедити из других земаља, како би се задовољиле потребе становника Косова, са чиме се слаже и бивши председник Привредне коморе Косова Сафет Грџаљиу. Грџаљиу ипак закључује и да “више ништа неће бити исто”.

КосоваЛајв – Виолета Ороши Беришај  


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“