УНС: Приштина крши право грађана на информисање

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије осуђују наметање додатне таксе од 100% на штампу из Србије коју је јуче увела Приштина, а због чега српски штампани медији данас нису стигли до читалаца на Косову и Метохији. УНС и ДНКиМ истичу да се ради о флагрантном кршењу права грађана на информисање, те да дистрибуција информација мора бити ослобођена свих ограничења економске или политичке природе.

 УНС и ДНКиМ зато позивају Приштину да без одлагања обезбеди слободну дистрибуцију српске штампе.

УНС и ДНКиМ истичу да овакво наметање препрека дистрибуцији озбиљно угрожава право српског народа на информисање на матерњем језику, нарочито имајући у виду чињеницу да се ниједан дневни или недељни лист на српском језику не штампа на КиМ.

Како је УНС-у потврдио Звездан Михајловић из фирме КиМ Беоколп која дистрибуира српску штампу на КиМ, јутрос су на Јарињу нормално прешли српску страну, али им је на косовској тражено да плате 100% увећану таксу.

„Нисмо били у могућности да платимо дуплу таксу и вратили смо сву штампу назад. У Беоколпу чинимо све да поново успоставимо дистрибуцију, знамо колико је штампа важна, па макар и били у неким малим губицима“, каже Михајловић.

УНС и ДНКиМ ће о овој ситуацији обавестити Међународну и Европску федерацију новинара.