Хапшења подстичу нова реаговања у случају Ивановић

Прошлог петка, на налог Специјалног тужилаштва Косовa, припадници Специјалне полиције РОСУ ухапсили су три лица, за које се сумња да су учествовали у убиству лидера Грађанске иницијативе “Слобода, демокатија, правда”, Оливера Ивановића. Ухапшена су двојица припадника Косовске полиције, Драгиша Марковић и Недељко Спасојевић, као и Марко Рошић, док је Саша Ћурчић приведен због ометања полиције приликом хапшења. Свима је одређен притвор у трајању од месец дана. Полиција Косова није успела да ухапси и потпредседника Листе Српска Милана Радојичића, за којег се претпоставља да се налази у Србији.

Радојичић се ипак огласио, али није открио место боравка. Он се јавности обратио путем саопштења Листе српска, наводећи да се “налази близу”, да није био најближи пријатељ са Оливером Ивановићем, али и тврдећи да није његов убица и да нема било какве везе са убиством.

“Нећу им се предати, јер не желим да будем искоришћен као препарирана лутка за показивање онима који воде специјални рат против Србије и српског народа или инструмент у заташкавању нечијег гнусног и злочиначког напада на једног од српских политичких лидера Оливера Ивановића, посебно зато што они нису дошли да ме одведу живог”, изјавио је Радојичић.

Тужилац Специјалног тужилаштва Косова, Суљ Хоџа је изјавио да је тужилаштво приликом прикупљања доказа за случај убиства Оливера Ивановића наилазило на бројне препреке.

“Прикупили смо доказе, али смо саслушали и знатан број сведока, преко 40, углавном са севера. Тужилаштво је до сада прикупило доказе до те мере да се само са још једном наредбом за контролу може обезбедити још неки доказ у вези убиства Оливера Ивановића”, изјавио је новинарима Суљ Хоџа.

Хоџа је рекао да се у овој фази води истрага против осумњичених који су помагали у кривичном делу.

Полиција Косова је медијима послала и фотографије оружја и друге опреме, које је конфисковала приликом претреса кућа ухапшених лица, а која могу да послуже као доказни материјал за евентуално подизање оптужнице против њих. Поред компјутера и телефона, радио веза, дрона и сл., приликом претреса њихових кућа, конфисковано је и оружје и муниција, али и мања количина наркотичких средстава и разна документа.

Једног од ухапшених, Драгишу Марковића, полиција је већ привела 10. фебруара, под сумњом да је заједно са колегом Ж.Ј. манипулисао доказима у случају убиства Оливера Ивановића. Њих двојица су се нашли на месту убиства одмах пошто се оно догодило. У недостатку доказа враћени су на посао у Косовску полицију, 18. јула.

Председник Србије, Александар Вучић је поводом хапшења тројице Срба, осумњичених да су повезани са убиством Оливера Ивановића изјавио је то важно за Србију.

„За нас је од кључног значаја да откријемо убице Оливера Ивановића, али оне који су стварно убице, не оне које би сте ви желели да видите као убице, или оне које би смо ми желели да видимо као убице или неко други,“ изјавио је српски председник.

Он је такође тврдио да се Милан Радојичић, за којим трага полиција, налази на територији Косова. Вучић је критиковао и КФОР, наводећи да “више нема разлога да има поверења у ову мисију, односно НАТО, јер се показало да је све што су говорили о кретању јединица РОСУ – измишљотина”.

КФОР је на ове критике Вучића одговорио да акција полиције није била незаконита и да ни у једном тренутку грађани нису били у опасности, те да се радило о акцији полиције Косова, а не Косовских снага безбедности или неке друге војне формације.

За разлику од званичног Београда и Српске листе, акцију Специјалне полиције јединице РОСУ за хапшење умешаних у убиство Оливера Ивановића, подржала је Партија косовских Срба, на чијем је челу Александар Јаблановић. Ова је партија путем саопштења позвала правосудне органе Косова да се “у свакој ситуацији и у сваком тренутку понашају у складу са Уставом и законима”.

“Наше сународнике Србе позивамо да вести које долазе до њих примају са великом дозом резерве без обзира на то ко их пласира, да остану смирени и на опрезу, а Приштину и Српску листу позивамо да не повлаче потезе који могу да доведу до изолације и егзодуса Срба“, наводи се, поред осталог, у саопштењу Партије косовских Срба са седиштем у Лепосавићу.

С друге стране, премијер Косова, Рамуш Харадинај је, након акције хапшења осумњичених за убиство Ивановића, на свом Фејсбук профилу написао да она није повезана са актуелним политичким дешавањима.

“Желим да уверим све грађане да држава Косово и њени органи реда, ни на који начин неће усмеравати акције против одређених политичких или етничких група. Позивам грађане, политичке партије, градоначелнике, посебно оне на Северу, и друге институције да допринесу одржавању и побољшању јавног мира у служби мира и стабилности. Важно је да нико не подлегне разним дезинформација”, изјавио је поред осталог Харадинај.

Иначе, лидер Покрета слободних грађана, Саша Јанковић је на ванредној конференцији за штампу изјавио да га је Тужилаштво за тероризам и организовани криминал Србије, саслушало у својству сведока, по захтеву за узајамну правну помоћ суда у Приштини, у вези убиства Оливера Ивановића. Јанковић каже да је косовско правосуђе тражило да сведочи, пошто је дошло до снимака његових разговора са Ивановићем, те да је он више пута разговоре завршавао речима да је Ивановићу угрожен живот и да треба да “пази на себе и своју породицу”.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара ове године, у раним јутарњим сатима, испред седишта његове странке Грађанска иницијатива “Слобода, демокраија, правда”. Јавност је упозната да је починилац овог убиства користио оружје „Застава 70А“ са пригушивачем и да је испалио шест хитаца.

Тужилаштво Косова је 2014. године теретило Оливера Ивановића за почињене ратне злочине над цивилним албанским становништвом априла 1999. године, због чега је осуђен на девет година затвора. Након жалбе његове одбране Апелационом суду, фебруара 2017. године,  укинута је првостепена одлука и наложено ново суђење, а априла 2017. године дозвољено му је да се брани са слободе.

 

КосоваЛајв – Виолета Ороши Беришај


 Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“