Пећ: Потписан споразум о сарадњи омладинских организација Косова и Албаније

У оквиру заједничке седнице влада Косова и Албаније која је одржана у Пећи, међу бројним споразума, данас је потписан и протокол о сарадњи у области рада са младима. У име Министарства културе, омладине и спорта Косова споразум је потосао министар, Кујтим Гаши, док је у име Министарства образовања, омладине и спорта Републике Албаније, потпис ставиала министарка Љиндита Никола, наводи се у саоптењу министарства за културу омладину и спорт Косова.

На основу трогодишњег споразума, обе стране се обавезују на институционалну сарадњу у области младих и подршци заједничких политика и програма, као и регионалне и европске иницијативе.

Подстицај активног учешћа младих у доношењу одлука, промовисање најбољих европских вредности у образовању и суживоту, толеранцији и интеграцији, креирање и спровођење пројеката за размену младих путем обуке. Споразумом су предвиђење и заједничке активности, подстицај учешћа на регионалним и међународним конференцијама, семинарима и другим омладинским активностима, у циљу јачања пријатељства међу младима.

Споразум је такође предвиђена промоција партнерстава између омладинских организација и заједничких програма активности који је договорен током децембра сваке наредне године.

Косовски министар културе омладине и спрота, Кујтим Гаши оценио споразум као посебно важан јер омогућује већу сарадњу албанске омладине.