Пећ: Заједничка седница Влада Косова и Албаније

Потписивањем девет споразума и протокола о сарадњи између Косова и Албаније договорено да се у року од шест месеци установи заједничка бесцаринска зона, бесплатна роминг тарифа у оквиру телекомуникација и уклоне све царине. Ово је договорено на заједничкој седници Влада Косова и Албаније, данас у Пећи.

Косовски премијер, Рамуш Харадинај и албански, Еди Рама изјавили су да је међусобна сарадња више него неопходна, преносе приштински медији.

„Оно што разликује Косово јесте усаглашавање са САД-ом као водећим глобалним фактором и са нашим стратешким савезницима. Албанија увек може рачунати на Косово као и Косово на Албанију и то је доказано 1999. године, током најтежих дана за нашу нацију “ рекао је Харадинај.

Премијер Албаније, Еди Рама рекао је да је успостављање царине од 100 одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине, према био одговор на неправду према Косову. Рама је рекао да ће за кратко време Косово и Албанија имати нулту тарифу као и потпуну царинску унификацију.

„Данас је време за постављање 100 одсто тарифа на северу и нулте тарифе на југу Косова.

Албански премијер, Еди Рама заложио се да Приштина и Тирана успоставе заједнички фонд за спољнополитичко функционисање, који би помогао њиховој заједничкој интеграцији у Европску унију до 2025. Године, преноси Коха.нет.

Ово владе су први пут одржали заједничку садницу у Призрену, 2014. годину дана касније, у Тирани,  трећи састанак у Приштини, а прошле године заједничка седница двеју влада одржана је у Корчи у Албанији.