Posle taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije, cene hleba različite u albanskim i srpskim sredinama

Pekari na Kosovu podizanje cena heba opravdavju većim troškovima zbog pripreme ovog proizvoda, navodeći veće troškove električne energije, goriva i radne snage, prenose kosovski mediji.Pekare opravdavaju podizanje cena heba troškovima pripreme ovog proizvoda, navodeći troškove električne energije, goriva i radne snage.

U Gračanici vlasnici trgovniskih radnji kažu da je cena hleba ostala nepromenjena, odnosno 30 evro centi po kilogramu, za hleb koji stiže iz privatnih pekara iz Zubinog Potoka i Janjeva. Cena će ostati ista jer još uvek ima zaliha hlebnog žita i brašna, kažu proizvođači. Međutim,  tri privatne pekare u ovom mestu, čiji su vlasnici Albanci, poksupele su  istog dana hleb i njegova cena iznosi 40 – 50 centi po kilogramu u zavisnosti od vrste.

Ekipa novinara portala KALLXO.com ( Kaži) posjetila je pekare u nekim od gradova Kosova, uključujući i Prištinu. Prema rečima nekih vlasnika, menadžera, radnika u pekarama, cene brašna, hljeba, bureka, kifli su se povećali, dok su cene nekih peciva i proizvoda iste kao i ranije.

U Prizrenu je većina pekara rekla je da se snabdjevaju od distributea koje brašno uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali postoje i oni koji brašno uvoze iz Italije, Slovenije i Austrije. Kastriot Ljušaj vlasnik pekare „Molla e Kuqe“ iz Prizrena rekao je za KALLXO.com da je cena hleba porasla za 10 evrocenti dok je drugih proizvoda veća za 5 evro centi.