Спортска опрема за све школе у Општини Грачаница

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Спортска опрема за школе

Све основне и средње школе на територији Општине Грачаница данас добиле спортску опрему и реквизите. Опрему у вредности од 30.000 евра, директорима школа доделио председник Општине Грачаница Срђан Поповић.

Све основне и средње школе на територији Општине Грачаница раде у релативно неадекватним условима, неке у три смене, па Општина Грачаница улаже максималне напоре како би те услове побољшала. Све школе су реновиране, обезбеђена су наставна средства и огрев, а у већини школа су изграђене спортске сале. Градоначелник Општине Грачаница каже да је идеја о опремању школа спортском опремом и реквизитима потекла са заједничких консултација општинских челника са директорима школа и професорима физичке културе.

„Овом опремом ћемо опремити све фискултурне сале, како бисмо омогућили да наша деца могу правилно да одрастају бавећи се спортом. Ово овде данас је само део опреме чија је вредност 30.000 евра. На овоме нећемо стати, радићемо и даље јер мислимо да улагање у спорт и улагање у нашу омладину и здрав живот, значи улагање у нашу будућност, што је гарант нашег опстанка и останка на овим просторима“, рекао је Поповић.

Професорка физичке културе у Гимназији и Економској школи у Лапљем Селу, Драгана Карабасил тврди да на овим просторима има доста талентоване деце, основаца и средњошколаца који воле спорт, али су услови релативно лоши. Свака помоћ је, по њеним речима, добродошла.

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Спортска опрема за школе

„Деца путују из удаљених села, раде по сменама, па је врло тешко да њихови професори физичке културе осмисле одређене ваннаставне активности“, каже професорка Карабасил.

Гимназија и Пољопривредна школа из Липљана имају своја одељења у Лепини, Гуштерици, Партешу и Ранилугу. За директора Дејана Радаковића спортска опрема значи улагање у здрав развој младих људи.

„Ми у одељењима у Гуштерици и Лепини имамо задовоњавајуће услове за рад, али је проблем са истуреним одељењима у Партешу и Ранилугу. Тамо нисмо ни домаћини, ни гости, па ми се чини да општинске структуре немају баш пуно разумевања као што је то у Грачаници“, каже Радаковић.


Хала спортова поред пута између Лапљег села и Ливађа, изграђена средствима Европске уније, у којој је данас подељена спортска опрема, још увек не ради пуним капацитетом, односно није запослено довољно људи који би радили на њеном одржавању. За сада на одржавању хале раде запослени у самој локалној самоуправи јер надлежно министарство није одобрило запошљавање нових људи.

„Још увек траје та процедура. Ми смо послали захтев за отварање нових радних места,али нисмо добили одговор. Наравно, и даље ћемо инсистирати да ова хала добије своје раднике који ће радити на њеном одржавању и правилном функционисању“, рекао је градоначелник Грачанице Срђан Поповић.


Анђелка Ћуп