САОПШТЕЊЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА СРПСКИХ ОПШТИНА ЈУЖНО ОД ИБРА: Нећемо поднети оставке, али подржавамо колеге на северу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Општина Грачаница

Градоначелници шест општина са српском већином неће подности оставке због различитих услова у којима живе у односу на север Косова, али подржавају одлује колега из општина Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток. То пише у саопштењу достављеном медијима јутрос, које су потписали градоначелници свих шест општина са српском већином јужно од Ибра. Саопштење преносимо у целости:

САОПШТЕЊЕ

„Сви Срби са Косова и Метохије уједињени су у жељи да одбране своје право на постојање на вековним огњиштима и намери да јавно на миран и демократски начин искажу своје неслагање и револт због тешке ситуације у коју нас је довела трговинска блокада Приштине.

Сви Срби на Косову и Метохији су једнако изложени погубним последицама таквог неодговорног потеза Приштине и зато је наш вапај за помоћ јединствен.

У потпуности подржавамо начин на који су наши пријатељи и политички саборци из општина на северу Косова и Метохије решили да се одупру грубом и нецивилизацијском ускраћивању елементарних егзистенцијалних права нашем народу.

Иако нећемо предузети исте мере због различитих околности у којима живимо и ми ћемо се солидарно борити да престане дискриминација и кршење људских права нашег народа услед увођења 100 одсто таксе на производе из централне Србије, чиме се на најдиректнији начин гуши право на опстанак Срба на Косову и Метохији.

Уверени смо да су градоначелници у српским општинама на северу донели потпуно исправну одлуку, сагледавајући најбоље начине да се на Приштину изврши ефикасан притисак да опозове мере због којих сви трпимо једнаку штету.

И наредним данама наставићемо да се консултујемо и да делујемо синхронизовано са нашим колегама и пријатељима са севера, одлучни да се за основна права нашег народа боримо заједнички и у јединственом фронту, ДО ПОБЕДЕ.“

Братислав Николић, градоначелник Штрпца

Срђан Поповић, градоначелник Грачанице

Владица Аритоновић, градоначелник Ранилуга

Светислав Ивановић, градоначелник Новог Брда

Божидар Дејановић, градоначелник Клокота

Драган Петковић, градоначелник Партеша