Ансамбл “Венац”: Песма и игра за грачаничку публику, наклон за присаједињење Војводине Србији

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Концерт Националног ансамбла народних песама и игара са Косова и Метохије “Венац”

Концерт Националног ансамбла народних песама и игара са Косова и Метохије “Венац”, одржан је синоћ у Милутиновој Грачаници, у препуној великој сали Дома културе. Директорка Снежана Јовановић поручила да је концерт посвећен српском народу на Косову и Метохији, стогодишњици присаједињења Војводине Краљевини Србији и Краљу Петру. Игром и песмом из централног Косова, Метохије и Косовског Поморавља, “Венац” је приказао високу професионалност, а публика је громким аплаузима поздрављала уметнике који чувају и негују традицију српског народа на овим просторима.

И песма, и игра и глума, све спојено у занимљивим кореографијама на синоћном концерту Националног ансамбла “Венац”. Гледаоци су из сваког тона и сваког корака могли да осете и тугу и меланхолију Срба на овим просторима, али и храброст, бунт и оптимизам. Најбољу оцену концерта дала је једна дама средњих година.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Концерт Националног ансамбла народних песама и игара са Косова и Метохије “Венац”

“И певала сам и плакала сам. У најтежим временима “Венац” не дозвољава да се прекине венац наше културе и традиције, да се прекине венац који спаја Косово и Метохију и остатак Србије. Овакви уметници и њихово руководство заслужују наш дубок наклон, много дубљи од наклона који су они упутили нама”.

Песме и игре из Велике Хоче, где се једино на Косову и Метохији пева двогласно, као и архаичне игре са централног Косова, уметници “Венца” су премијерно извели, али и песме из криворечког краја. Дугогодишњи играч и кореограф Националног ансамбла “Коло” Радојица Кузмановић није крио задовољство и срећу што сарађује са косовскометохијским чуварима баштине.

“Вечерас је “Венац” показао да је истински стуб и чувар наше српске традиције, а то је веома важно за Косово и Метохију, јер је у правом смислу речи овде све настало. Овакви концерти, оваква извођења и оваква презентација наше народне игре, музике, песме и костима, најкавалитетнији су начин да се нешто очува. Али “Венац” вечерас није био само чувар културне баштине на Косову и Метохији, него је био истински, врхунски, уметнички ансамбл”, рекао је Кузмановић, напомињући да је осим извођача, за овако успешан концерт, веома битна логистика, организација и добро руководство, а све то, како је рекао, “Венац” данас има.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Концерт Националног ансамбла народних песама и игара са Косова и Метохије “Венац”

Велики рад и труд су претходили концерту, много проливеног зноја и грчева мишића, мрких поглед шефа ансамбла када играче направе погрешан плесни корак, али исплатило се. На крају концерта, играчи и певачи, мокри од зноја, уморни, али кажу да ова публика то заслужује. Пажљиво су се окретали да чују коментаре, да ли нису ипак негде погрешили. А ако и јесу, то се није видело, то знају само они, врхунски професионалци. Публика је видела само венац прелепих ношњи, непрекидни венац складних и елегантних покрета, чула умилне гласове женске и мушке певачке групе и заједно са њима се селила из Призрена и Пећи, преко Велике Хоче, у Грачаницу и Криву Реку.

После играња на бис и дубоког наклона грачаничкој публици, уметници “Венца” су заједничком фотографијом поручили “Видимо се у Београду”. Тиме су најавили концерт који ће одржати 11. децембра у Народном позоришту и где ће публици у главном граду показати да су у истом рангу са чувеним “Колом” и осталим ансамблима који негују српску традицију и културу кроз игру и песму, али и са светским фолклорним ансамблима, како рече Радојица Кузмановић.

Будном оку шефа ансамбла, Милошу Цилету Митићу, ништа синоћ није могло да промакне, ни кораци, ни оркестар, ни да ли су добро везане тканице, али ни какво је светло на бини, какво је озвучење. Концерт је пратио озбиљног погледа и са дозом треме, а после концерта са широким осмехом је давао изјаве за присутне новинаре.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Концерт Националног ансамбла народних песама и игара са Косова и Метохије “Венац”

“Играчи су напорно радили, ми такође, али публика нам је вратила и више него што смо уложили и то је оно што чини уметност. Све оно што изгубите на проби, сву снагу коју смо изгубили, публика нам је вратила и сада имамо елана да још боље радимо и да се покажемо у још бољем светлу на предстојећим концертима”, рекао је Митић, наглашавајући да очекује спектакуларни концерт у Београду јер “Венац” дуго није наступао у главном граду Србије са целовечерњим програмом.

А већину косовскометохијских игара и песама, и градских и “селских”, прати оркестар. На синоћњем концерту “Венца”, музика се није само слушала. Често су погледи публике са атрактивних играчких потеза, прелазили на веште руке хармоникаша, виолиниста, фрулаша, гитариста. Ту су и неизбежни гоч и бубањ, као и традиционални инструменти који су се први пут чули у пратњи косовскометохијског националног ансамбла. Музичари морају да буду синхронизовани, да буду као један, рекао нам је професор Академије музичких уметности у Београду Здравко Ранисављевић, који је, по мишљењу стручњака, оркестар “Венца” уздигао на веома висок ниво.

“Ансамбл “Венац” има историју ангажовања озбиљних стручних људи у свом раду и ја сам имао срећу да се у овом тренутку нађем са групом људи који слично размишљају и то је оно што представља одређени искорак у односу на досадашњи рад “Венца”. Група људи је, дакле, само наставила идеју професионализације и достигла уметнички ниво извођења и сада је на нама да тај ниво задржимо а то је много већи задатак”, рекао је професор Ранисављевић, наглашавајући да је у оркестру најважнија интеракција свих музичара и заједнички карактер извођења. Ранисављевић је додао да је музика са Косова и Метохије карактеристична, да у себи носи и нијансе сетног и веселог расположења, на различите начине у односу на друге крајеве Србије и да људи који је свирају у једном тренутку почну да верују да су њен део.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Концерт Националног ансамбла народних песама и игара са Косова и Метохије “Венац”

Директорка “Венца”, Снежана Јовановић има само речи хвале за своје играче, певаче и музичаре. Каже да су сада они један тим, који има све услове да одржи висок ниво професионалности, али и да се уздигне на још виши уметнички ниво. Осим обећања да ће све урадити како нико не би “прекинуо Венац”, Јовановићева је послала поздраве, како је рекла, за све Србе, а посебно поздрав из јужне за северну српску покрајину:

“Концерт смо посветили стогодишњици присаједињења Војводине Краљевини Србији и наклон на крају концерта је био наклон Краљу Петру у знак захвалности за све оно што је урадио за српски народ. А што се нас тиче, ми одавде нигде не идемо. “Венац” остаје овде, у Грачаници, да чува наше богатство, културну и фолклорну традицију, коју има народ са читавог простора Косова и Метохије.”

Ниједан концерт било којег фолклорног ансамбла на Косову и Метохији не може да прође без једног од пионира фолклора на овим просторима Ђорђа лакушића, директора КУД “Копаоник” из Лепосавића и дугогодишњег сарадника “Венца”. Лакушић кратко каже да је уживао, а када то каже неко ко преко тридесет година ради са фолклорним групама, проучава обичаје и игре, ради кореографије, морамо му веровати.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Концерт Националног ансамбла народних песама и игара са Косова и Метохије “Венац”

“Примећује се помак у целом програмском садржају као и читавој сцеми и све похвале од мене. Види се да је уложено пуно труда и рада, струка је ушла у све поре, што је врло важно за један професионални ансамбл. Вечерас сам уживао гледајући један необичан и шаролик програм”, рекао је Лакушић упућујући све честитке играчима и оркестру, али и свима који су радили на организацији концерта, посебно директорки Снежани Јовановић.

Одговарајући на новинарско питање, да ли му је у неком моменту дошло да изађе на бину и заигра са играчима и играчицама “Венца”, Лакушић је рекао да фолклораши никада нису мирни и да увек играју, ако не на бини, оно на својим столицама, дајући такт ногом, покрећући рамена, али највише срцем.

“Ми нисмо мирни када чујемо музику и бављење фолклором је нешто најлепше што може човек у животу да ради. Песма крепи, песма уздиже, песма освежава, песма уноси много креативности и доброте у човека”, закључио је директор КУД “Копаоник”.

И сви ми који смо имали привилегију да присуствујемо концерту “Венца”, који знамо и који не знамо кораке захтевних игара са Косова и Метохије, играли смо срцем и све нас је песма окрепила. Синоћ нас је “Венац” подсетио да смо овде своји на своме и послао поруку свима да тако мора и да остане.

Анђелка Ћуп