„28. јун“ о тешко ситуацију Срба на КИМ

Чланови хуманитарне организације „28. jун“ одржали су данас важан говор пред Уједињеним Нацијама у Женеви, обелодањујући грубо кршење људских и мањинских права које свакодневно преживљавају Срби на Косову и Метохији.

На 11.седници форума о мањинским правима, директорка 28. Јуна за Центалну Европу, Јелисавета Томовић, оштро је осудила дискриминаторно понашање према Српској заједници на Балкану. Петицију за очување Српског културног наслеђа на Косову и Метохији, потписану од стране 150.000 људи широм планете, предао је по заврсетку говора, члан „28. Јуна“ Ђуро Рончевћ руководиоцу форума Рити Исак-Ндиаје.

„Данас је српска мањинска заједница далеко најдискриминисанија на Западном Балкану и на дневном нивоу се суочава са континуираним методом искорењавања њихове културне баштине у Хрватској и самопроглашеној и међународно непризнатој држави Косово”, упознала је чланове УН-а у Женеви, Томовићева.

Она је посебно нагласила да се „српска мањина суочава са толико екстремном дискриминацијом да су чак и чланови хуманитарне организације, били онемогућени да обезбеде несметан пролаз хуманитарне помоћи преко границе и административног прелаза, уколико је она била намењена за Србе.

„Остајемо оптимистични и уверени у то да ће наше лобирање пред међународним органима, као што је ово, на неки начин приморати регионалне актере да поступају са више такта, остављајући простора за деловање хуманитарног сектора“, истакла је Јелисавета Томовић.

Она је навела да иницијатива Међународне хуманитарне организације „28. јун“ да петиција са 150.000 потписа људи из целог света, која упозорава на легитимизацију и пасивно допуштање културног геноцида на Западном Балкану.

„Као што је свима познат случај Косова и Метохије, где је минирано, запаљено или у потпуности срушено 156 манастира и цркава из 12. и 13. века, који не представљају само српску културну баштину, већ благо читаве Европе и света.  Ми апелујемо на сва тела при Уједињеним Нацијама, а нарочито на УНЕСЦО, да заштити културни идентитет мањина, јер је то сидро њиховог очувања”, рекла је у свом говору у Женеви Томовићева.

Хуманитарна организација „28.Јун“ наставиће са борбом за заштиту мањинских права на Западном Балкану, како би сви људи, без обзира на националност и религију, остварили право на слободу и достојанствен суживот, нагласила је Јелисавета Томовић на крају.