Коха: Оставке градоначелника са севера неопозиве, могући избори?

<font size="2"><em>Избори, Архивска фотографија, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Оставке четири председника општина на северу Косова су неповратне и оне се не могу повући и уколико престану разлози који су до њих довели, пише  Коха диторе.


Градоначелник Северне Митровице и председници општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић су поднели оставке на те функције, наводећи неколико разлога за то, посебно због увођена таксе од 100 одсто на робу која се увози из Србије и Босне и Херцеговине.

Дневник Коха диторе подјећа да је 2010. године Уставни суд Косова, одлучујући о случају оставке тадашњег градоначелника Ораховца, донео одлуку да је оставка на функцију неповратна и неопозива и у случају да се њен подносилац предомисли.

Тадашњи председник Уставног суда Енвер Хасани каже да по Уставу не постоји ни један орган који може или треба да потврди оставку градоначелника, пошто се они бирају директним – непосредним гласањем грађана. Законом је утврђено да је потребно да се после оставки закажу избори за новог градоначелника.

Према Хасанију, предсједник Косова је дужан да закаже изборе који треба да се одрже у року од 30 до 45 дана и уколико не закаже изборе онда, „гази Устав Косова“.

Косово има још један проблем, оцењује Хасани. Наиме, Централној изборној комисији је истекао мандат и једина којој је потврђен мандат је председница Валдете Дака. Истовремено је председник Косова Хашим Тачи од Уставног суда затражио тумачење о местима које припадају политичким партијама у ЦИК-у. У Уставном суду су рекли да је поступак о одлучивању о захтеву Тачија при крају, али да још увијек нису дониели коначну одлуку, пише данас Коха.

(извор: Коха)