Странци забринути због огромне загађености ваздуха на Косову

Последица високог степена загађености ваздуха јесте да на Косову имамо 3.500 преурањених смртних случајева годишње. Висар Аземи, директор организације „Фондација зелени Балкан“, упозорио је на алармантност ситуацијем, будући да за годину дана има близу хиљаде умрлих од последица загађења.

У панелу, којем су присуствовали представници општина, амбасада и УНДП – а, француски амбасадор на Косову,  Дидије Шаберт је изјавио да је узнемирујући велики број смртних случајева од загађења ваздуха у овом делу Европе.

„Три хиљаде и пет стотина људи умре сваке године на Косову од последица загађења ваздуха. Не знам да ли су ти подаци тачни. Ако је тако, ово је узнемирујуће. Грађани Косова имају право да слободно дишу и добију свеж ваздух. ЕУ је заинтересована за помоћ у овој области „, нагласио је Шаберт.

Шабер је истакао да на велики проценат загађености ваздуха на Косову утичу различити фактори и упозорио да је забрињавајуће да су у Обилићу електране старе, и поред улагања ЕУ у филтере за пречишћавање ваздуха.

У међувремену, Министарство животне средине је појаснило да су на смањењу загађења ваздуха радили током читаве године а не само у зимском периоду.

Повећан проценат смртности  узрокован загађењем ваздуха, у односу на становништво у осталом делу Европе, нарочито је евидентиран на Косову, Македонији и у Србији, закључено је на панелу у Приштини, преносе албански медији.