17 српских НВО упозоравају: Косовске власти злоупотребљавају своју моћ

Одлука о забрани уласка на Косово Унији жена са Врачара, које су имале за циљ да дистрибуирају хуманитарну помоћ женама и бебама, јесте злоупотреба моћи од стране косовске владе, са намером да дискриминише српску заједницу, како би остварила политичке циљеве, наоводи се у саопштењу за јавност 17 невладиних организација са севера и из центрланог дела Косова.  Удружење жена са Врачара организовало је посету северу Косова, намеравајућ да уручи пелене, креме за породиље и њихове бебе, као и беби одецћу. Косовска царина је образложила своју одлуку проглашавајући Унију жена из Београда,  као „унутрашњу претњу безбедности Косова“.

“Невладине организације исказују озбиљну забринутост у вези кршења људских права  српске мањине на Косову. Недавна одлука косовске владе да уведе 100% пореза на увезену робу из Србије и БиХ има огроман негативан утицај на српску заједницу на Косову. Срби су лишени многих основних нутритивних намирница, као и адекватних медицинских услуга И неопходних лекова. Како се криза намирница и медицинских услуга континуирано погоршава, жене, деца, старци и болесници су највише угрожени”, упозорава се у саопштењу Организација цивилоног друштва.

Наглашено је да кршење економских, социјалних и културних права имају друштвене последице и неретко су кључни фактор у ескалацији насиља, социјалних немира и конфликата.

„Битно је да се препозна да одлука косовске владе доприноси постојећим тензијама и могућој ескалацији сукоба на Косову. Неопходно је да се укине одлука о 100% повећању царина и да се обе стране врате преговорима како би се спречила потенцијална ескалација хуманитарне и безбедносне кризе”, наводи се у саопштењу

Представници невладиног сектора подсећају да на основу Универзалне декларације о људским правима, Међународног споразума о економским, социјалним и културним правима, Конвенције о елиминацији дискриминације против жена, као и Агенде за жене, мир и сигурност те позивају међународну заједницу да предузме адекватне мере, како би спречила даље кршење људских права и коришћење угрожених група у политичке сврхе.

У даљем тесту саопштења прослеђеног медијима наводе се организације цивилног сектора које су потписале ово писмо:

Невладине организације које потписују ово писмо:

НВО „Женско право“, Северна Митровица

НВО „Омладински едукативни клуб Синергија“, Северна Митровица

НВО „Санта Марија“, Звечан

НВО „Пословни центар“, Звечан

НВО „Центар за базну рехабилитацију“, Северна Митровица

НВО „Центар за оријентацију друштва“ (ЦОД Косово), Северна Митровица

НВО „Центар за заступање демократске културе“ (АЦДЦ), Северна Митровица

НВО „Хумани центар Митровица“, Северна Митровица

НВО „Центар за мир и толеранцију“ (ЦПТ), Грацаница

НВО „Пронађимо себи пут“, Лепосавић

НВО „Свет анђела“, Северна Митровица

НВО „Коло српских сестара“, Зубин Поток

НВО „Савез удружења жена“, Грацаница

НВО „Унија послодаваца Косова“, Грацаница

НВО О“младина Јазас“, Северна Митровица

НВО „Косовски развојни центар“ (КРЦ), Зубин Поток

НВО „Меридијан“, Зубин Поток