Мирни протести Срба у Грачаници: Приштина мисли да срећу свог народа гради на несрећи другог

Мирни протест на коме су грађани централног дела Косова изразили своје незадовољство због ригорозних мера Приштине о подизању такси од 100% на робу из Србије и БиХ,  одржани су данас у подне истовремено у Грачаници, Косовској Митровици и у Штрпцу. Са скупа у Грачаници је упућен позив на мир, дијалог и договор око решавања свих проблема.

Најмање хиљаду грађана са централног Косова окупило се у центру Грачаница, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Више од хиљаду грађана, медицинских и просветних радника, ученика школа са централног Косова, али и студената из Косовске Митровице изразило је неслагање са једностраним актима које је Приштина увела према производима из централне Србије. Срби са центрланог Косова носили су заставе Србије и пароле: „СТОП насиљу Приштине!“, „100 % таксе –  0% слободе“,  повезима преко устију и мајицама са апликацијама векне хлеба која је оивичена бодљикавом жицом, симболично су показали како мере косовских институција утичу на њих.

Повези преко устију симболизују ћутање ЕУ према одлукама Приштине, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн
Поповић: Потези Приштине њихов политички пораз

Подсетивши да се данас навршавају две недеље од одлуке институција у Припштини која је угрозила здравство, просвету, медије и безбедност, а изнад свега драстично погоршала живот свих грађана, председник Општине Грачаница, Срђан Поповић је рекао:

„Одлуком, власти из Приштине, данас смо сви стављени на танку ивицу понора и претворени у понижену масу којој ће неко, у зависности од свог расположења,  уделити парче хлеба“.

Срђан Поповић, председник општине Грачаница, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Први човек Грачанице је истакао да је окупљање грађана са централног Косова израз дубоког отпора намерама и покушајима Приштине да понизи, угрози и расели овдашње Србе. Он је подсетио на, како је нагласио, незабележене институционалне притиске, које је српски народ на Косову и Метохији преживео у последњих 20 година. Поменуо је и сва, дијалогом договорена, решења која су у међувремену изневерена од стране албанске политичке елите.

„ У Приштини мисле да могу да граде срећу свога народа на несрећи српског народа, јадна им је та срећа када остављате такво бреме будућим генерацијама“, рекао је Поповић.

Поповић је навео да се увођењем такси од 100 % на српске производе, примењује репресија према српској заједници на Косову и Метохији, а како је рекао, то је и једина мера која Приштини преостаје да је употреби против Срба.

„Шта је следеће? – запитао је председник општине Грачаница, Срђан Поповић.

„Знате ли да вредни српски домаћин деценијама храни вашу (албанску прим. аут.) децу хлебом и млеком и да их лече наши лекари у здравственим институцијама Републиике Србије. Срби су и гладних стомака и у великим мукама опстајали на овом простору и опстајајаће и даље“, рекао је Поповић.

Протест у Грачаници, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Окупљене је Поповић подсетио да „ово није борба за хлеб, већ борба против самовоље и политичке игре, која погађа нашу децу у школама и обдаништима, пацијенте у болницама и све породице.

„Очигледно је да сте се посебно погубили у вашим политичким играма. Овај потез је ваш политички пораз и показује да сте немоћни као политичари и као људи, да су ваше приче о демократији и суживоту само мртво слово на папиру, да је бриселски споразум за вас био само прикупљање поверења међународне заједнице“, нагласио је председник општине Грачаница.

Свој говор је завршио обећањем да ће се представници Срба у косовским институцијама борити за права српског народа и да неће пристајати ни на какве уцене из Приштине.

Братислав Лазић: Више од 63.000 здравствених осигураника, међу њима и Албанци, лече се у српским здравственим установама које су остављене без кисеоника и лекова.  
Братислав Лазић, директор болничког центра у Грачаници, фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Директор болничког центра у Грачаници, Братислав Лазић је нагласио да се протести дешавају као реакције на покушај политизације и угрожавања елементарних права људи. Она се, како је оценио, одвијају  у моменту када се у свету, макар декларативно, изузетно поклања пажња уважавању основних цивилизацијских норми.

„На прагу наше двадесетогодишње борбе за опстанак, уместо да се из дана у дан осећа бољитак у свему што живот чини напреднијим и бољим, ми данас бринемо о снабдевању лекова и намерница.“

Лазић је подседтио на чињеницу да спровођење мера забрана оставља последице на становништво, а не на оне који су их предузели.

Протести у Грачаници против такса уведених од Приштине, фото: В.Ћуп. ГрачаницаОнлан

„Последице таковог поступања су озбиљено нарушавање животних услова нашег становништва на КиМ. Ми, здравствении радници смо поносни што нас у свакодневном раду воде искључиво начела струке, што без разлике омогућујемо медицинске услуге свима који помоћ затраже“. Као одговор“, напоменуо је Лазић,  „добијамо забринутост због немогућности добијања кисеоника, медицинског материјала, и осталих лекова, иако сви становнци Косова и Метохије, укључујући и Албанце, у здравственим установама Републике Србије, како на Косову и Метохији тако и у ужој Србији добијају потпуне услуге.

Према званичним подацима, како је навео Лазић,  „63.000 здравствених осигураника на простору Косова и Метохије остварује своје право на лечење у српским здравственим установама, док је број оних који здравствено нису осигуерано још већи“.

Борисављевић: Уколико се продужи несташица енергената студенти обустављају наставу
Студент, Душан Борисављевић, фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Речима:  „Добар је дан данас, али су времена тешка“, студент Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, Душан Борисављевић, обратио се окупљени Србима у Грачаници.

„ Ми студенти подижемо свој глас како бисмо упутимо јасну поруку свету да је крајње врме да отвори своје очи,  јер неправда коју српски народ трпи овде, може се видети чак и затвореним очима. Свете, упућујемо ти поруку да и ми имамо право на достаојан живот и образовање“, рекао је Борисављевић.

Младић из Грачанице наглашава да док његове колеге широм света брину о испитним роковима и колоквијумима, студенти на Косову и Метохији брину да ли ће их утујутру будити сирене за узбуну или да ли ће у мензи, још који дан, бити храме.

Борисављевић је подсетио и на несташицу енергената у Студентском центру у северном делу Косовске Митровице.

„Уколико дође до потпуног престанка грејања, ми ћемо прекиути све активности на факултету и стога упућујем апел Међународној заједници да реши ову хуманитарну кризу, како би се норамлизовао живот српског народа,  а да се студентима обезбеди право на учење“, рекао је Борисављевић, подсетивши на то да Студенсткој организацији из Косовске Митровице ових дана пристиже подршка из свих крајева земље и света.

У име ученика и наставника своје, али и осталих школа на централном Косову, говорила је и директорка Основне школе „Вук Караџић“ из Лепине Зорица Тодић.

Протест у Грачаници је завшен песмом „Ово је Србија“ у извођењу хора „Симонида“ из Грачанице. Скуп је протекао без инцидената, а обезбеђивале су га снаге косовске полиције.

Иван Миљковић