Разочарање и непопустљивост – епилог Ханове посете

Разговори које је јуче обавио Комесар Европске Уније (ЕУ) за проширење и политике добросуседства, Јоханес Хан са званичницима у Приштини и Београду, нису донели резултате, односно попуштање једне и друге стране, у циљу повлачења одлуке о увођењу таксе на увоз српске робе и с друге стране, наставак дијалога у Бриселу.

Српски председник Александар Вучић је рекао европском Комесару за проширење да ће дијалог бити настављен када Влада Косова буде укинула таксе на увоз српске робе, а премијер Косова Рамуш Харадинај је поновио да ће таксе бити укинуте када Србија буде признала Косово.

На конференцији за штампу, европски Комесар за проширење је говорећи о таксама, на српску и робу из Босне и Херцеговне (БиХ), рекао да је важно пронаћи решење.

Сви смо били изненађени и разочарани када је уведена царинска тарифа према Србији и она не треба да остане на снази, него да се фокусирамо на поменуте области. Ми смо у ЕУ, упознати смо са актуелним потешкоћама у трговини и у свим сусретима сам предложио да се фокусирамо на решење свега што се тиче трговине између две земље”, изјавио је поред осталог Хан.

С друге стране, премијер Харадинај је у интервјуу ТВ Косова Клан изјавио да је следећи корак “реципроцитет” (у односу на Србију), оцењујући да је “за сада увозна такса довољна мера”. Он је потврдио да неће одустати од одлуке да се не дозволи улазак робе са написом “Косово и Метохија” и да су мере Владе “најнормалнија могућа ствар”.

“Таксу као инструмент користио је председник САД, Доналд Трамп. То је познат инструмент, користи се у многим државама света. То је инструмент који нисмо открили ми”, изјавио је Харадинај.

Лидер Социјалдемократске иницијативе Фатмир Љимај подржава став Харадинаја да таксе на српску робу остану на снази, док не буде постигнут споразум о реципрочном признању између две земље.

“Ова мера није у визији Косова нити ЕУ, пошто је идеја унификација сарадње, али у овом делу региона имамо ненормалну ситуацију која тражи решење. Србија користи све механизме да уништи Косово и у таквој ситуацији ми имамо мере самоодбране. Дошло је време да имамо свеобухватно решење… Влада Косова је спремна да разговара о свим отвореним питањима са Србијом и на крају о реципрочном признању две земље”, изјавио је за РТК Фатмир Љимај.

Сличан став изнео је и председник косовског парламента Кадри Весељи, који је за изјавио Телевизији Т7 да је увођење такси од 100 одсто легитимно право, и да верује да премијер има план.

“Не желимо да продајемо популизам али због чињенице да смо независна и суверена држава, желимо да будемо поштовани као што поштујемо друге. Не разумем због чега треба да буде разочарана ЕУ. Можда је утучена пошто добро зна активности Србије ”, рекао је Весељи.

Председник Србије Александар Вучић, са којим је Комесар Хан разговарао пре доласка у Приштину, на конференцији за штампу је изјавио да је лоша вест што званична Приштина неће да повуче одлуку о увођењу такси на српску робу, док Србија не призна независност Косова.

“Ја желим да им саопштим да Србија неће признати косовску независност и да се са Србијом на такав начин не преговара. Остаје им још само да нас сруше на улицама и других проблема очигледно за њих неће бити“, изјавио је Вучић.

Према писању косовске штампе, јуче је прекинут протест посланика Српске листе, који су претходну ноћ провели у својим просторијама у згради скупштине, пошто им је Комесар Хан рекао да ће покушати да смањи ниво уведених такси.

С друге стране, иако је и раније најављено, Комесар Хан јуче је и лично потврдио да се на састанку Савета министара ЕУ неће наћи питање визне либерализације за Косово. Он је признао да је Косово испунило све критерије које је поставила ЕУ, али да је сада све у “рукама” Савета министара. Штавише, изјавио је да би Косово могло да добије визну либеализацију 2020 године.

Премијер Харадинај је истакао да није најбољи осећај одлагање одлуке о визној либерализацији за грађане Косова, али да се не треба предати.

“Тешко је у првих шест месеци да уђемо (у агенду Савета министара) јер је Румунија (председавајућа) која нас не признаје. Ми ћемо наставити са нашим радом да будемо на дневном реду. Оно што је важно је што је и Јоханес Хан захвалио што смо завршили наш део око либерализације” изјавио је Харадинај.

Посланица Социјалдемокраске партије Косова Шћипе Пантина је због одлагања визне либерализације за Косово оптужила и ЕУ и косовске институције.

“Данас треба да се срами већина особа које раде у правосудном систему” истакла је поред осталог Пантина.

Пантина је истакла да је одговорна и ЕУ када је реч о борби против организованог криминала и корупције, јер је EULEX имао у својим рукама правосуђе, а није урадио колико је требало”.

Посланик Демократског савеза Косова (ДСК) Љумир Абдиџику је углавном оптужио актуелну Владу за неуспехе које је забележила за само годину дана владања. Осим недобијања визне либерализације Абдиџику је, поред осталог, подсетио да је и седам држава повукло признање независности Косова, да није постало члан ИНТЕРПОЛ-а, да у Влади има пет министра против којих су подигнуте оптужнице, а да нико због свих неуспеха није ни поднео оставке, нити сносио било какву одговорност нити поцрвенео.

“Ова политичка класа незна да води државу!”, истакао је Абдиџику.

Најоштрији је био лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти, који је изнео став да премијер, председник парламента и министарка за европске интеграције треба да поднесу оставке, јер су обећавали визну либерализацију за ову, 2018-ту годину.

“Такође, ова власт има дуг од 8,200 хектара наше државе, коју је дала Црној Гори. А што се Тачија (председника Косова) тиче, њему сада преостаје да преговара за либерализацију виза за Русију”, истакао је на свом ФБ профилу Курти.

Иако посланици две највеће опозиционе партије у косовском парламенту већ дуже време траже оставку актуелне Владе и заказивање ванредних избора, образлажући да нема већину гласова за доношење закона и других одлука, судећи по јучерашњој изјави коалиционог партнера, лидера Демократске партије Косова (ДПК), Кадри Весељија, мало је веровати да се то може ускоро догодити. Као технички разлог је и чињеница да је Централна изборна Комисија нефункционална, јер је члановима истекао мандат, а председник Косова није именовао нове чланове.

 КосоваЛajв – Виолета Ороши Беришај


Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“