Економски грч између Косова, Србије и БиХ се наставља

Од увођења такси од 100 % на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ), и поред јасних порука утицајних држава, да је таква одлука у супротности са Споразумом ЦЕФТА, те да треба да буде повучена, косовске Влада није изменила ствој став, односно да ће до тога доћи тек онда када Србија буде признала Косово као независну државу.

Одлуку Владе Рамуша Харадинаја подржавају и домаћи произвођачи, опозиција и цивилно друштво, мада има косовских аналитичара који сматрају да је ова одлука популистичка, и да за циљ има повећање подршке потенцијалних гласача на наредним парламентраним изборима.

У овом контексту се посматра и одбијање препоруке заменика помоћника америчког државног секретара Метју Палмера који је позвао на повлачење одлуке о увођењу такси на увоз српске и босанске робе, са образложењем да је то препрека за дијалог.

“САД не намеће земљама Западног Балкана шта треба да чине, али наша визија Балкана много је ближа ономе што су те земље изабрале за себе. Амбиције земаља за чланство у ЕУ и НАТО моћан су покретач промене,“ рекао је Палмер.

С друге стране, косовски произвођачи и трговци су почели да траже нове партнере са којима би склопили уговоре за увоз производа, које су до сада увозили искључиво из Србије, или основне сировине, неопходне за производњу.

Председник Привредне коморе Косова Берат Рукићи је истакао да је председнику Привредне коморе Турске већ послао листу са једним бројем производа и основних сировина које се не производе на Косову, како се не би осетио њихов недостатак на косовском тржишту.

И извршни директор Клуба произвођача Косова Астрит Панџа је изјавио да производне компаније треба да што пре пронађу решење за снабдевање основним сировинама, како не би били приморани да зауставе производњу.

“Има један део основних сировина за које треба пронаћи неку алтернативу, јер се не производе на Косову. Државе које наши бизниси анализирају су: Македонија, Бугарска, Хрватска, Италија, Албанија,” истакао је Панџа за Радио Слободна Европа.

Портпарол Царина Косова Адриатик Ставиљеци је потврдио да је увоз из Србије и БиХ бележи пад, али и да није примећен повећан увоз из неких других земаља, наводећи да је веома кратко време да косовски бизниси направе нове уговоре или пронађу друге путеве снабдевања.

Ставиљеци је такође истакао да је пре увођења такси, Косово увозило робу из Србије у вредности од 1,2 милиона евра на дан, а да је за 14 дана од увођења такси увоз робе из Србије и БиХ увезено робе у вредности од свега 140 хиљада евра.

“Од 100 камиона са српским таблицама, колико је улазило на Косово само током једног дана, за готово две недеље од увођења мера од 100 одсто од Владе Косова на робу која потиче из Србије и БиХ, прешло је само 38 камиона”, рекао је Ставиљеци.

Он је додао да је из БиХ на Косово ушло свега 11 камиона са робом.

С друге стране, министар за спољну трговину Босне и Херцеговине Мирко Шаровић је у дебати на телевизији Ал Џазира Балканс, са косовским министром трговине Ендрит Шаљом, изјавио да је увођење такси на српску и босанску робу више политичког него економског карактера, јер су и Босна и Косово добровљно одлучили да буду део регионалне трговине ЦЕФТА-е и да БиХ до сада није примила ни једну примедбу за кршење правила.

“Тражићемо да Брисел предузме мере како би се ове дискриминирајуће таксе елиминисале и тражићемо од Европске Комисије да суспендује Косово. Ово је кршење Споразума о стабилизацији и придруживању и ако Европска Комисија не предузме мере, Косово ће бити санкционисано. Мислим да што пре Косово уклони ове мере према Босни и Херцеговини, биће боље за Косово”, изјавио је Шаровић.

Косовски министар за трговину и индустрију Ендрит Шаља је на Шарићева упозорења одговорио да ако Босна жели трговински споразум, онда треба да призна Косово као независну државу. У истој дебати на ТВ Ал Џазира, Ненад Ђурђевић је испред Привредне коморе Србије изнео став да таксе на увозну робу наносе штету и српској и косовској привреди. Међутим, Шаља је поновио да се више на Косово не може увозити роба са етикетама на којима пише “Косово и Метохија”.

С друге стране, Влада Косова објавила је листу донација, које су ушле на Косово из Србије без икаквих препрека. Ове донације су намењене пре свега Српској православној цркви, школама и болницама, као што су кукуруз, прехрамбени производи, хигијенски и санитарни производи, лекови и медицинска опрема, нафта и нафтни производи.  Од такси и акциза изузети су и лични пртљаг путника са робом у вредности од 175 евра.

И док је косовски премијер Харадинај непоколебљив у ставу да се одлука о таксама на увоз српске и босанске робе неће повући, шеф косовске дипломатије Бехжет Пацоли је у интервјуу за Радио Дојче Веле изјавио да су уведене царинске таксе болне за Србију и да верује да не преостаје ништа друго него да разговарају равноправно, као две независне државе.

Пацоли је рекао и да је Косово спремно да повуче уведене царине само “ако се спроведу сви потписани споразуми” и ако између Косова и Србије постоји “стопроцентни реципроцитет”.

КосоваЛајв – Виолета Ороши Беришај


Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“