Ekonomski grč između Kosova, Srbije i BiH se nastavlja

Od uvođenja taksi od 100 % na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), i pored jasnih poruka uticajnih država, da je takva odluka u suprotnosti sa Sporazumom CEFTA, te da treba da bude povučena, kosovske Vlada nije izmenila stvoj stav, odnosno da će do toga doći tek onda kada Srbija bude priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Odluku Vlade Ramuša Haradinaja podržavaju i domaći proizvođači, opozicija i civilno društvo, mada ima kosovskih analitičara koji smatraju da je ova odluka populistička, i da za cilj ima povećanje podrške potencijalnih glasača na narednim parlamentranim izborima.

U ovom kontekstu se posmatra i odbijanje preporuke zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmera koji je pozvao na povlačenje odluke o uvođenju taksi na uvoz srpske i bosanske robe, sa obrazloženjem da je to prepreka za dijalog.

“SAD ne nameće zemljama Zapadnog Balkana šta treba da čine, ali naša vizija Balkana mnogo je bliža onome što su te zemlje izabrale za sebe. Ambicije zemalja za članstvo u EU i NATO moćan su pokretač promene,“ rekao je Palmer.

S druge strane, kosovski proizvođači i trgovci su počeli da traže nove partnere sa kojima bi sklopili ugovore za uvoz proizvoda, koje su do sada uvozili isključivo iz Srbije, ili osnovne sirovine, neophodne za proizvodnju.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići je istakao da je predsedniku Privredne komore Turske već poslao listu sa jednim brojem proizvoda i osnovnih sirovina koje se ne proizvode na Kosovu, kako se ne bi osetio njihov nedostatak na kosovskom tržištu.

I izvršni direktor Kluba proizvođača Kosova Astrit Pandža je izjavio da proizvodne kompanije treba da što pre pronađu rešenje za snabdevanje osnovnim sirovinama, kako ne bi bili primorani da zaustave proizvodnju.

“Ima jedan deo osnovnih sirovina za koje treba pronaći neku alternativu, jer se ne proizvode na Kosovu. Države koje naši biznisi analiziraju su: Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Italija, Albanija,” istakao je Pandža za Radio Slobodna Evropa.

Portparol Carina Kosova Adriatik Staviljeci je potvrdio da je uvoz iz Srbije i BiH beleži pad, ali i da nije primećen povećan uvoz iz nekih drugih zemalja, navodeći da je veoma kratko vreme da kosovski biznisi naprave nove ugovore ili pronađu druge puteve snabdevanja.

Staviljeci je takođe istakao da je pre uvođenja taksi, Kosovo uvozilo robu iz Srbije u vrednosti od 1,2 miliona evra na dan, a da je za 14 dana od uvođenja taksi uvoz robe iz Srbije i BiH uvezeno robe u vrednosti od svega 140 hiljada evra.

“Od 100 kamiona sa srpskim tablicama, koliko je ulazilo na Kosovo samo tokom jednog dana, za gotovo dve nedelje od uvođenja mera od 100 odsto od Vlade Kosova na robu koja potiče iz Srbije i BiH, prešlo je samo 38 kamiona”, rekao je Staviljeci.

On je dodao da je iz BiH na Kosovo ušlo svega 11 kamiona sa robom.

S druge strane, ministar za spoljnu trgovinu Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je u debati na televiziji Al Džazira Balkans, sa kosovskim ministrom trgovine Endrit Šaljom, izjavio da je uvođenje taksi na srpsku i bosansku robu više političkog nego ekonomskog karaktera, jer su i Bosna i Kosovo dobrovljno odlučili da budu deo regionalne trgovine CEFTA-e i da BiH do sada nije primila ni jednu primedbu za kršenje pravila.

“Tražićemo da Brisel preduzme mere kako bi se ove diskriminirajuće takse eliminisale i tražićemo od Evropske Komisije da suspenduje Kosovo. Ovo je kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ako Evropska Komisija ne preduzme mere, Kosovo će biti sankcionisano. Mislim da što pre Kosovo ukloni ove mere prema Bosni i Hercegovini, biće bolje za Kosovo”, izjavio je Šarović.

Kosovski ministar za trgovinu i industriju Endrit Šalja je na Šarićeva upozorenja odgovorio da ako Bosna želi trgovinski sporazum, onda treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. U istoj debati na TV Al Džazira, Nenad Đurđević je ispred Privredne komore Srbije izneo stav da takse na uvoznu robu nanose štetu i srpskoj i kosovskoj privredi. Međutim, Šalja je ponovio da se više na Kosovo ne može uvoziti roba sa etiketama na kojima piše “Kosovo i Metohija”.

S druge strane, Vlada Kosova objavila je listu donacija, koje su ušle na Kosovo iz Srbije bez ikakvih prepreka. Ove donacije su namenjene pre svega Srpskoj pravoslavnoj crkvi, školama i bolnicama, kao što su kukuruz, prehrambeni proizvodi, higijenski i sanitarni proizvodi, lekovi i medicinska oprema, nafta i naftni proizvodi.  Od taksi i akciza izuzeti su i lični prtljag putnika sa robom u vrednosti od 175 evra.

I dok je kosovski premijer Haradinaj nepokolebljiv u stavu da se odluka o taksama na uvoz srpske i bosanske robe neće povući, šef kosovske diplomatije Behžet Pacoli je u intervjuu za Radio Dojče Vele izjavio da su uvedene carinske takse bolne za Srbiju i da veruje da ne preostaje ništa drugo nego da razgovaraju ravnopravno, kao dve nezavisne države.

Pacoli je rekao i da je Kosovo spremno da povuče uvedene carine samo “ako se sprovedu svi potpisani sporazumi” i ako između Kosova i Srbije postoji “stoprocentni reciprocitet”.

KosovaLajv – Violeta Oroši Berišaj


Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Prištini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta.“