Рустем Мустафа, командант Реми добио позив за Хаг

Бивши командант ОВК Рустем Мустафа, звани Реми, позван је у Хаг на испитивање у Специјални суд за ратне злочине на Косову. За сада је непознато да ли ће се он наћи на оптуженичкој клупи или ће бити само сведок, јавио је Дојче Веле.


Тужилаштво Специјалног суда за ратне злочине, позвало је у Хаг бившег команданта ОВК Рустема Мустафу, познатог по ратном надимку Реми. Ту вест потврдио је његов адвокат Аријанит Коци, на својој фејсбук страници.

Адвокат је написао да ће Мустафа, бивши посланик парламента Косова и високи члан Демократске партија, у јануару добровољно отпутовати за Хаг.

„Мој клијент, господин Рустем Мустафа, добио је позив и он ће 14. јануара бити у Хагу где ће тужилаштву Специјалног суда дати изјаву. То је позив за разговор са г. Мустафом, који је спреман да добровољно оде у Хаг и дâ свој допринос у циљу објашњења свих околности. То је све што за сада знамо и зато молим новинаре да не преносе пренагљене информације о свему томе“, написао је адвокат Коци.

Косовски медији контактирали су и специјалног тужиоца Кристофера Бенета, али је он кратко изјавио да „тужилаштво не жели да коментарише спекулације око могућних оптужница“ и да „не даје никакве информације о истрази“.

Неки медији на Косову тврде да су позив добиле „још неке особе“, али се за сада не зна о којим особама је реч и да ли је та информација тачна. Говори се о две особе, које би могле да оду у Хаг истог дана као и Мустафа.

Специјални суд за ратне злочине ОВК почео је са радом 5. јула 2017, када је из те институције саопштено да су судије спремне да приме евентуалне оптужене за ратне злочине, злочине против човечности и остала дела.