Inspekcija kažnjava pekare koji su smanjili težinu, a povećali cenu hleba

Posle odluke Vlade Kosova o porezu na proizvode Srbije, započela je inspekcija pekara na Kosovu, prenose prištinski mediji. Mera je uvedena zbog prijave građana da je cena hleba porasla a da je njegova težina manja.

Insepkcija je na osnovu prijave građana u Prištini i Kosovu Polju novčano kaznila sedam pekara, a u Prizrenu tri pekare. Kazne za nesavesne pekare dosežu i do 1.000 evra, prenose mediji.

Generalni direktor kosovkse Agencije za mere, Ferki Fejza kaže kako je odluka o kontrolama pekara doneta 22. Novembra, posle uvođenja takse na proizvode iz Srbije i BiH. Fejza ističe da će inspekcijska akcija biti nastavljena koliko god je to bude potrebno.

“Ako se u deklaraciji pekare navede da hleb ima 1 kilogram ili 400 grama, onda imamo dužnost da provelimo da li zaista hleb ima tu težinu“, rekao je Ferki Fejza.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova navodi da je sprovelo blizu 100 inspekcijskih provera u pekarama, te da su neke od njih su bile kažnjene, jer težina hleba nije bila u saglasnosti sa njegovom cenom.