Транзиција Косовских безбедносних снага пред посланицима

И поред бројних оштрих критика посебно из Србије и Русије, али с друге стране и важне подршке Сједињених америчких држава (САД), косовски премијер Рамуш Харадинај је изјавио да јеКосово спремно да има своју војску, а да је следећи корак аплицирање у НАТО.

14. децембра пред посланицима скупштине Косова наћи ће за гласање Нацрта закона за трансформацију Косовских безбедносних снага у војску Косова. Премијер Косова Рамуш Харадинај је саопштио да ће након гласања, организовати и свечани пријем у Министарствуодбране (које ће бити наследница Министарства косовских безбедносних снага), теда ће осим представника политичких партија и званичника скупштине, бити позване и породице палих бораца или високих политичких личности.

Средином октобра, посланици су у првом читању усвојили пакет од три закона: Закон о Министарству одбране Косова, Закон о безбедносним снагама и Закон о служењу у безбедносним снагама, а након другог читања, предстојећег петка, у чему ће учествовати и посланици опозиције, биће завршен и формално правни процес трансформације досадашњих Косовских безбедносних снага у војску Косова.

Косовски експерти забезбедност, наводе да ће војска Косова носити стари назив, Косовске безбедноснеснаге, док не буде промењен Устав Косова. За промену Устава потребно је и дветрећине гласова посланика Српске листе, који не пристају на то. Листа Српска неколико последњих месеци није део ни владајуће коалициије, а неће учествоватини на седници 14. децембра, када се буде гласало за овај пакет Закона.

Српска листа најоштрије осуђује овакво деловање, и наглашавамо да наши посланици никада неће подржати формирање некаквих војних формација. Истовремено захтевамо од међународнезаједнице да најоштрије реагује, или да се јавно изјасни како није способна даодржи мир и ред на овим просторима,“наводи се у саопштењу Српске листе.

На најаву косовских званичника да ће Косово добити војску Косова 14. децембра, реаговао је и Генералнисекретар НАТО-а Јенс Столтенберг, изјављујући да се процес трансформацијеКосовских безбедносних снага у војску Косова води у „веома неприкладном тренутку и без поштовања процедура“.

То превазилази бројне савете званичника НАТО-а, и може да има озбиљне последице по будућу интеграцију Косова у евроатлантске процесе, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је, такође, рекаода ако се то ипак деси да ће „НАТО размотрити његово ангажовање на Косову“, И да ће то одлучити Савет Северноатланске Алијансе, као највишиорган НАТО-а.

У свом реаговању на ову изјаву,заменик министра Косовских безбедносних снага Бурим Рамадани, је казао да је трансформација ових снага у Војску у складу са заједничким ангажовањима Косова са државама чланицама НАТО-а и Централним седиштем НАТО-а, али и да разуменедостатак консензуса унутар НАТО-а и противљење држава које нису признале независност Косова.

На жалост нисмоимали директан приступ главним градовима неколико таквих држава, како биобјаснили процес и планове Косова, изјавио је Рамадани.

Он је такође истакао да Косово стреми да постане чланица НАТО-а и допринесе безбедности и стабилности у региону, односно да заједно са војскама држава чланица допринесе миру, сигурности и стабилности у разним регионима света.

ТрансформацијаКосовских безбедносних снага је легитиман и градуалан процес. Након усвајањазакона, Косовске безбедносне снаге ће имати десетогодишњу трасформацију заиспуњавање пуних операционалних капацитета, изјавио је поред осталог Рамадани.

На одређивање датума за гласање у скупштини за пакет закона о војски Косова, реаговало је иМинистарство спољних послова Русије. У саопштењу се наводи да ће „такавкорак бити директно и очигледно кршење Резолуције Савета безбедности ОУН 1244,која је једини међународни легални документ у вези разрешења косовског питања“.

Акција косовских власти да формирају сопствену војску (кршећи и њихов Устав), може да доведе донајозбиљнијих последица, не само на подручју са српским становништвом, већ и забезбедност целог Балкана, наводи се поред осталог у овом саопштењу.

Председник Србије Александар Вучић је истакао да Косово жели да формира војску у супротности са Уставом и да је то неодговорни потез званичне Приштине, која доноси велику опасност на Балкану.

Што се тиче стварања војске, ја ћу разговарати са званичницима Русије и Кине, како би сморазмотрили могућност да се одржи седница Савета безбедности о овомпитању, рекао је Вучић.

Премијерка Србије Ана Брнабић је изнела наду да „Србија неће морати да употреби својувојску“.

Надам се да никада нећемо морати да употребимо своју војску, али то је у овом тренутку једна одопција на столу, јер не можемо да гледамо ново етничко чишћење и нове олује,иако Еди Рама (председник Албаније) на њих позива“, изјавила је Ана Брнабић.

На критике српских званичника реаговао је заменик премијера Енвер Хоџај, који је на свом твитер налогу истакао да Косово,као будућа чланица НАТО-а гарантује мир и стабилност.

Србија наставља са својом агресивномпропагандом, путем медија које контролише, како би створила панику. Ове претњесу намерне, како би се дестабилизовао Западни Балкан, истакао је поредосталог Хоџај .

Премијер Рамуш Харадинај је кратко изјавио да војска Косова није намењена северу Косова, него за помоћ у мировним мисијама, попут Авганистана и Ирака и да је одлука о њеномоснивању донета у консултацији са стратешким партнерима, пре свега САД.

Најјачу подршку за окруживању правног оквира за основање војске Косова дао је управоновоименовани амерички амбасадор на Косову Филип Коснет (Пхиллип Коснетт). Он је у интервјуу кавној Радиотелевизији Косово (РТК) изјавиода је еволуција Косовских безбедносних снага у оружане снаге позитиван и вишенего природан корак за Косово као суверену и независну државу, која би ималаспособност да се брани.  

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да уопште није срећан оваквом изјавом америчког амбасадора, али да то није ништа ново.

„Они имају и савезнике у Европи. Зато треба да се оријентишемо на фабрике и привреду. Америку да победимо војно, не будимо смешни“, изјавио је Вучић.    

Иначе, на састанку министара иностраних послова НАТО-а који је одржан пре неколико дана, на којем серасправљало и о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску Косова, представник САД је истакао да Косово има право да има војску и да треба да је формира градуално, транспарентно и са ограниченим територијалним мандатом. Подршку за стварање војске дао је и немачки представник, наводећи да у војсци треба да буду и припадници српске заједнице, да се процес координира са савезницима и у складу са поштовањем Устава. Против оснивања војске изјаснили су се представници земаља које нису признале Косово.

И представници држава региона, Црна Гора и Хрватска подржале су оснивање војске Косова, као и Словенија која је поменула важност поштовања Устава.

Иначе, будућа војскаКосова ће бројати укупно 8 хиљада припадника, од којих ће 5 хиљада бити активних, а три хиљаде у резерви. Биће опремљена војном опремом одбрамбеног карактера. Основаће се и министарство одбране, а трансформација ће трајати 10 година и одвијаће се у три фазе. У складу са међународним обавезама, будућа војска Косова ће учествовати у мировним операцијама.

 КосоваЛајв  – Виолета Ороши Беришај

“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“