Хасани: Косово да се повуче из ЦЕФТА-е, а потом поново преговара о пријему у ту организацију

Косово би требало поново дапреговара о споразуму о слободној трговини са земљама западног Балкана, познатом као ЦЕФТА, јер његово примена није третирана једнако са земљама чланицама овог споразума, кажу бивши званичници Владе Косова и стручњаци за економска питања.

Приштински медији преносе да је споразум потписан у неадекватном времену и у већини случајева он јеоштетио привреду Косова.

Исход уговора у то време био је само у политичком али не и економском смислу. Што се тиче трговинске размене Косова са ЦЕФТА блоком, Косово има лош однос између извоза и увоза.

Подаци Агенције за статистику Косова показују да јепрошлогодишњи увоз робе из земаља чланица ЦЕФТА-е био више од 856 милиона евра, док је извоз роба у земље чланице овог споразума био у овој години 183 милиона евра.

Бивши министар трговине и индустрије Бајрам Хасани изјавиоје за Радио Слободна Европа да је тренутна ситуација иде у прилог Косову да се повуче из ове организације, а да затим поново преговара о уласку. Разлог за то, према бившем министру, јесте да је Косово у овој организацији и даље заступљено као УНМИК, а не као Република Косово.

(СлободнаЕвропа)