Грачаница: Свечана Академија Велики рат на Косову и Метохији

Поводом сто година од ослобођења Косова и Метохије у Првом светском рату, Дом културе „Грачаница“ и Народно позориште у Приштини са седиштем у Грачаници,  у понедељак 17. децембра у 12 часовава организују Свечану академију: «Велики рат на Косову и Метохији 1914–1918. – ЈЕДИНИ  ПУТ»

Програм академије је специфично усмерен на све важне догађаје из Великог рата и ослобођење Косова и Метохије.

У програму учествују: глумци Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници, глумци Српског позоришта из Гњилана, Ансамбл „Венац“, хор музичке школе „Стеван Мокрањац“ и хор

Пре почетка Свечане академије у 11:30 у Галерији Дома културе биће отворена изложба фотографија „Велики рат на Косову и Метохији 1914– 1918.“.

Изложба је подељена на две целине. Први део садржи фотографије ратног репортера Ристе Марјановића и Ратног албума 1914.–1918. потпуковника Андре Поповића које приказују повлачења краља, владе, војске и народа преко Косова и Метохије.

Други део изложбе садржи фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Првог светског рата који су рођени на Косову и Метохији или су на Путу патње кроз њега пролазили. То су јединствена сведочења о ратним страдањима народа и војника.

Покровитељ Свечане академије Велики рат на Косову и Метохији 1914. – 1918. је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.