Скупштина Косова изгласала сет закона о војсци – Весељи:Честитам нам војску која је од данас у приправности!

Скупштина Косова је данас, како је и раније најављено, огромном посланичком већином заокружила формални законски оквир за траснсформацију Косовских безбендосних снага у војску Косова. Иако седници нису присуствовали посланици Спрске листе, који су претходно напустили владајућу коалицију, нити посланик Самосталне либералне странке  Слободан Петровић, позиција и опозиција, као и посланици из осталих мањинских заједница, били су уједињени у изгласавању сва три пакета закона о трансфорамцији Безбедносних снакга Косова (БСК) у војску Косова.

Сто седам присутних посланика  гласало је за три нацрта закона, на које је било поднето укупно 111 амандмана. Закони о министарству одбране, о безбедносним снагама и служби у бебедносним снагама усвојени су за нешто мање од сат и по времена, без дискусија и образложења. На крају, више пута прекидан громогласним аплаузима, председник Скупштине Кадри Весељи, својим сународницима честитао је војску Косова.

 „Овим гласањем је отпочела нова епоха за нашу државу. Са нама у сали су кадети Безбедносних снага Косова, који су од данас војници и они су од данас у приправности“, рекао је Весељи.

Будићи да Устав не дозвољава формирање Војске, а уставне промене, због противљења Српске листе, претходно нису извршене, званични назив за косовску војску ће и даље остати Косовске безбедносне снаге. Новина је да Косово од данас, уместо министарства Безбедносних снага, има минстарство Одбране на чијем је челу и даље Рустем Бериша. Како су приштински медији раније известили трансформација КБС у војску трајаће од 7 до 10 година и одвијаће се у три фазе.

Мимоза Хусари Љиља, посланица партије Алтернатива, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Посланица Партије Алтернатива, Мимоза Хусари Љиља нагласила је да ће војска Косва бити још једна гаранција за стабилност, на само на Косову већ и у региону.

„Мислим да све земље које су и до сада биле за Војску Косова и оне које су биле у дилеми и оне ће се уверити да је војска оно што је најбоље и за Косово и за све грађане Косова и ово је за нас, као чланове парламетна Косова, био веома емотиван тренутак“, рекла је Хусари Љиља.

Хусари Љиља очекује да је нова Косовска војска, како је и најавио председник Скупштине Косовам Кадри Весељи, буде у приправности већ од данас, те да ће, како је навела, „као што је то и до сада чинила, на многим вежбама и тренинзима, показати најбоље резултате“.

Емилија Реџепи,б Нова демократска странка, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлај

„Оснивањем војске Косова чува се територијални инегритет и суверенитет једне државе, тако да је ово један велики чин за све народе који живе на територији Косова. Жао ми је што неки данас нису били ту и сматрам да сви имамо подједнако право, сви се морамо уважавати и поштовати и делити све добро и лоше у овој нашој држави“, реклка је посланица Нове демократске странке Емилија Реџепи.

Реџепи наглашава да чињеница што су посланици изгласали Војску Косова говори да „она има аутохтоно право да штити безбедност“, како је рекла, „наше државе“.

Наталија Апостолова, шефица ЕУ на Косову, присуствовала је седници о формирању војске Косова, фото: ГрачаницаОналјн

На седници Скупштине Косова, од међународних представника, уочили смо шефицу канцеларије ЕУ на Косову Наталију Апостолову, као и Амбасадора Немачке.

Одушевљење проглашењем војске Косова отворено су, осим посланика показивале и албанске колеге које су се фотографисале са првом генерацијом косовских кадета, међу којима је било и жена, правећи селфије и длановима симулирајући двоглавог орла.

Испред скуштине окупило се близу стотинак грађана, који су уз заставе Албаније, гочеве и зурле играли и певали.

„ Сада имомо и кућу и темељ“, каже старији мештанин Приштине, огрнут америчком заставом, видно радостан. Срби не треба да се плаше јер војска није против њих, они треба да знају да живе на нашој земљи!“ говори овај албанац док поскакује уз тактове гочева и зурли.

Уочи изгласавања сета закона о војсци, Приштина је уместо новогодишњном расветом окићена америчким заставама, као и заставама земаља Квинте. За данашње заседање владало је велико интересовање, како домаћих, тако и новинарских екипа из читавог региона.

 Иван Миљковић