Порушени споменици на липљанском гробљу

Фото: РТВ Грачаница

Срби из Липљна јутрос су, по ко зна који пут, обилазећи православно гробље наишли на два оскрнављена и порушена надгорбна споменика.

Навикли да се после неких важних догађаја, као што је то било јучерашње формирање војске Косова, дешавју провокације и слични напади на њих, липљански Срби наглашавају да ово није први пут да је гробље оскрнављено.

Председник привеременог органа Општине Липљан, Златко Лазић, у изјави за РТК 2 рекао да је циљ овог ицидент застрашивање преосталих Срба. Мештани липљна, како преноси јавни сервис на српском, захтевају појачане полицијске патроле у граду.

Инцидент је после недавног исписивања графита „УЧК“ на згради Основне школе „Браћа Аксић“ и на фасади још једног приватног објекта, узнемирио и забринуо преостале Србе који покушавају да опстану у јединој градској средини јужно од Ибра.

Фото: РТВ Грачаница
Ђурић: Спонзори самопроглашене косовске независности саучесници у оном што се над Србима спроводи.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је рушење српских надгробних споменика у Липљану права слика косовско-метохијске реалности, у којој Срби, чак ни мртви, не могу да имају мира.

„Та рушилачка, вандалска акција проистекла је из канцерогеног шовинизма, годинама подстицаног и негованог политиком мржње албанске политичке елите и ћутњом и нечињењем међународних институција на терену“, нагласио је Ђурић.

Шеф Канцеларије за КиМ подсећа да су овакви инциденти део српске свакодневнице на Косову и Метохији.

„Спонзори самопроглашене косовске независности су саучесници у свему што се Србима догађа, јер они су толерисали и однеговали друштвену климу у којој је рушење надгробних споменика само безначајан инцидент“ наглашава се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.