Прослављена ктиторска слава манастира Девич

Празник Светог Јоаникија Девичког обележен је данас свечаном лутургијом у манастиру Девич у коме почивају исцелитељске мошти овог светитеља.

Уочи празника служено је Бденије којим је началствовао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски Амфилохије, уз саслужење Епископа рашко – призренског и косовско – метохијског Теодосија, умировљеног Епископа захумско – херцеговачког и приморског Атанасија и бројног свештенства и монаштва епархије рашко – призренске. Том приликом Епископ рашко – призренски Теодосије постригао је у чин мале схиме искушеницу манастира Девич, сестру Персиду, давши јој монашко име Јована. Монахиња Јована добила је име по Светој Јовани Мироносици, која се празнује треће недеље по Васкрсу – у Недељу жена мироносица.

Верници су испунили Девичку цркву, фото: С. Грковић – Жунгул

Више од пет стотина верника са Косова и Метохије, али и из уже Србије и Црне Горе, данас се, упркос киши и хладном времену, окупило у манастиру Девич на прослави храмовне славе, Светог Јоаникија Чудотворца и исцелитеља Девичког.

После освештања и резања славских колача, беседом се обратио Митрополит црногорско – приморски Амфилохије.

„Докле буде било службе Божје на Косову и Метохији, дотле никада овај народ Божји неће бити мањина, јер хљеб живота је онај који храни и који се дарује и нама који смо вјерни тога хљеба. Ова светиња Божја, постоји не само ради нас, него ради свих оних који овде живе, на Косову и Метохији, да би се хранили хљебом живота и њиме се освећивали и просвећивали“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит је нагласио да се не слаже са тиме да је остало бројчано мало Срба на простору Косова и Метохије.

„Ја не бих рекао да нас је мало. Милиони су оних који су својим костима и својим тијелима и својим душама освештали косовску земљу!“, рекао је Митрополит Амфолохије.

Митрополит црногорско – примирски је благословио све присутне вернике, али и сестринство манаситра Девич, које је поново „оживело“ и обновило ову цкрву, а данас постало богатије за још једну младу монахињу, родом из Ораховца.

Фото: С. Грковић – Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Подсетивши да је пре извсног времена Девич био срушен и спаљен, а да је сада поново васрксао и у њему се окупља народ и врши служба Божја, умировљени Владика захумско – херцеговачки Атансије Јевтић је позвао Србе на истрајност и молитву у Господу.

„Трпен – спасен, понављам ту пословицу и Божија је последња. Христос је своју цркву саздао на вери у њега и каже, неће је ни врата паклена ни сва војска сатанска победити, она ће одолети. Не каже баш победити, него одолети. И свети Немања је око крста писао Исус Христос побеђује. Он је оно последње превео Исус Христос одоле, јер је одолевао. Крст носити нама је суђено“, рекао је Владика Атанасије Јефтић.

Млади Урош Грковић из Ораховца је принео колач Светом Јоаникију Девичком, фото: С. Грковић – Жунгул

Присутним верницима владика је поручио да остану доследни вери православној и да се не заносе лажним вредностима.

„Нажалост имамо вође који нас не воде него заводе и Бог нек буде са њима да се ја не бавим њима и не кварим овај празник. Говоре нам о Европи, а ја сам живео четири године у Европи и увек питам: која Европа? – Лукава и лицемерна Европа – она која нас је здушно бомбардовала три месеца и посејала отровом српске земље. Али, свеједно ми смо Европа пре Европе и бићемо Европа пре Европе. Тако је говорио и Свети Сава. Ми смо исток на западу и изнад истока и запада, како је говорио Свети Владика Николај Велимировић“, рекао је Владика Атанасије Јевтић.

Девич, верници примају причешће, фото: С. Грковић – Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Манастир Девич је саграђен 1455. године и налази се у дреничкој шуми, подно венаца Девичке планине, пет километара јужно од Србице. Саграђен је на месту где је у шупљој букви боравио велики подвижник из 15. века Свети Јоаникије Девички, који је ту прешао из Црне Реке. Манастир је подигао деспот Ђурађ Бранковић око 1434. године у знак захвалности за оздрављење своје кћери-девице, по чему је светиња и добила име. Ђурађ Бранковић је манастир сазидао на месту где је, четири године раније, 1430. године сахрањен Јоаникије Девички.

И.М. – О.Р.