Свечана акдемија поводом века од ослобађања Косова и Метохије у Великом рату

Фото: РТВ КИМ

Свечана академија „Велики рат на Косову и Метохији 1914. – 1918. – ЈЕДИНИ ПУТ“, поводом века од ослобођења Косова и Метохије, одржана је данас у Дому културе у Грачаници.

Пре почетка академије отворена је изложба фотографија „Велики рат на КиМ 1914-1918“, коју је отворио професор Филозофсог факултета Владан Виријевић.

„Имамо прлику да на овим паноима видимо део тог страдалачког пута српског народа. Ова изложба има две велике композиције. Једна од њих се односи на мукотрпно повлачење и одступање српске војске у јесен 1915. године управо преко ових простора и о томе постоје бројна сведочанства“, објаснио је Виријевић.

Фото: РТВ КИМ

Други део изложбе сачињен је од фотографија, ратних дневника, војничких писама, дописница, споменица и друге историографске грађе учесника Првог светског рата који су рођени на Косову и Метохији или су на Путу патње кроз њега пролазили.

Глумица Јасмина Стоиљковић, која је осмисла сценарио и режирала догађај са 60 учесника на сцени, наводи да је припрема била тешка, напорна, и врло емотивна.

„Овај јубилеј је веома важан, обелажава се широм земље и јако је важно то што смо га обележили, данас, овде, на КиМ и то баш овде у Грачаници. Обележавамо га на један специфичан начин, после 100 година од тог Великог рата и те победе српске војске“, рекла је Стоиљковићева.

Историчар Александар Гуџић навео је да је ово први пут да се у Грачаници организује Свечана академија поводом Великог рата.

„Први Светски рат је једно заиста велико страдање и ово је прилика да се подсетимо коју је жртву српски сељак поднео за оно што се зове слобода“, рекао је Гуџић.

Целокупан програм представљен је музичко-сценским приказом који је био је усмерен на важније догађаје из Великог рата. На сцени су га изнели глумци НПП-а са колегама из аматерског Српског позоришта из Гњилана.

Након музичко-сценског наступа публици се обратио и председник Општина Грачаница, Срђан Поповић који је рекао да народ на КиМ сада, после 100 година, јаче него икада памти све срахоте и ужасе кроз које су његови преци прошли.

„И данас, 100 година касније, ми на КиМ немамо други пут до пута који нас је овде очувао, а то је вера у нашу државу и слога. Нажалост, и данас бијемо битке да очувамо слободу и изборимо се за будућност. Голоруки, против моћних, бијемо одучујућу битку“, рекао је Поповић.

У програму су учествовали и Ансамбл „Венац“, хор музичке школе „Стеван Мокрањац“ и хор „Симонида“ из Грачанице. Покровитељ Свечане академије је Канцеларија за КиМ Владе Републике Србије.

(извор: РТВ КИМ)