EU pokušava da odmrzne Briselski dijalog

Федерика Могерини, Јоханес Хан

Iako je posle sastanka najavljena zajednička konferencija za štampu, ona je otkazana zbog “nedostatka vremena”, a nije izdato ni zajedničko saopštenje.

Posrednica u briselskom dijalogu Federika Mogerini juče se u sklopu trećeg godišnjeg sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, sastala sa delegacijom Kosova, koju je predvodio premijer Ramuš Haradinaj. Iako je posle sastanka najavljena zajednička konferencija za štampu, ona je otkazana zbog “nedostatka vremena”, a nije izdato ni zajedničko saopštenje.

Prema kosovskim analitičarima, to je bio prvi znak da premijer Haradinaj nije pristao na ponudu Evropske Unije, da u sklopu Sporazuma CEFTA, umesto UNMIK-a, Kosovo predstavlja sebe ali sa napisom Kosovo* (Kosovo sa zvezdicom), a da Vlada u zamenu za to povuče odluku o uvođenju taksi na srpsku robu u visini od 100 odsto.

Kako prenosi dnevni list Koha ditore, osim što je premijer Haradinaj kritikovao EU, jer nije dala zeleno svetlo za viznu liberalizaciju za građane Kosova i pored toga što su ispunjeni svi kriterijumi, on je odbio povlačenje odluke o uvođenju taksi na srpsku robu i izneo nekoliko zahteva. Jedan od njih je dobijanje vizne liberalizacije, zatim u regionalnom razvoju ravnopravnost strana  jer je Kosovo nezavisna država, zatražio je da dijalog sa Srbijom bude nastavljen, sveobuhvatan i da veću ulogu u njemu imaju Sjedinjenih američke države.

“Vlada je pripremila jedan nacrt za ovaj potencijalni sporazum, a i parlament je glasao za delegaciju. Vlada podržava predsednika i delegaciju da predstavljaju Kosovo sa sveobuhvatnim sadržajem, ali mi nemamo vremena da to rešavamo delimično, na primer tarife. Ne možemo više da rešavamo delimično, već sporazumom koji podrazumeva priznanje i stolicu u OUN”, izjavio je Haradinaj.

Evropska Unija je, s druge strane, sinoć izdala saopštenje u kojem je iznela žaljenje zbog uvedenih taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine iznoseći stav da one štete ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana.

“Svaku prepreku u trgovini treba rešiti odgovarajućim mehanizmima uz konstruktivno učešće svih zainteresovanih strana u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa,“, navodi se u ovom saopštenju i pored ostalog dodaje da je “kontinuirano angažovanje Kosova” u dijalogu između Beograda i Prištine izuzetno značajno, te da svi  dogovoreni sporazumi moraju biti u potpunosti sprovedeni bez daljeg odlaganja, posebno sporazum o Zajednici srpskih opština.

Kako su preneli kosovski mediji premijer Haradinaj je primio i pismo od Visoke predstavnice EU Federike Mogerini, Komesarke za trgovinu Sesilije Malstrom i Komesara za proširenje Johanesa Hana, u kojem se ističe podrška Rezoluciji koju je usvojena u skupštini Kosova kao važan razvoj koji će doprineti olakšavanju, ubrzanju i nastavku procesa na konstruktivan način, u sklopu aktuelnog dijaloga na visokom nivou. U pismu je izneto i neslaganje sa Haradinajevom konstatacijom da dijalog stagnira.

“Mi se snažno protivimo vašoj oceni da dijalog stagnira. Naprotiv, dijalog vođen od strane dvojice predsednika zabeležio je i beleži stabilan napredak. Mi smo preneli ovu ocenu liderima EU u Savetu Evrope ovog decembra i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške”, piše u pismu upućeno Haradinaju.

U pismu se takođe ističe da bi dijalog trebalo da se nastavi u dosadašnjem formatu i na nivou predsednika.

Krajem prošle nedelje, poslanici skupštine su usvojili Rezoluciju kojom se određuje i Vladin pregovarački tim za konačni dijalog sa Srbijom u Briselu, a na čijem bi čelu bili predsednik Socijaldemokratske Inicijative Fatmir Ljimaj i Socijaldemokratske partije Kosova Špend Ahmeti. Ovom Rezolucijom je predviđeno i donošenje i Zakona u roku od mesec dana, koji bi sadržao i preporuke iznete u ovom dokumentu, ali pošto je Rezolucija pravno neobavezujuća, malo je verovatno da će Zakon biti usvojen.

U svakom sluačaju Dardan Molićaj iz Socijaldemokratske partije Kosova je juče televiziji T7 izjavio da ako pregovore ispred Srbije vodi Vučić, teško je zaustaviti Tačija da pregovara u ime Kosova.

Javna debata o glavnom pregovaraču u dijalogu sa Srbijom, koja traje danima, podstakla je Kosovski Centar za bezbednost da izvrši istraživanje javnog mnjenja pod nazivom “Dekonstrukcija javnih percepcija: Spoljna politika Kosova i dijalog sa Srbijom”.

Po ovom istraživanju proizilazi da samo 15 odsto anketiranih podržava predsednika Kosova Hašima Tačija na čelu dijaloga sa Srbijom, a na drugom mestu je Aljbin Kurti sa 11,15 odsto, dok se 17,7 odsto izjasnilo da  bi nepolitičke osobe bile adekvatne da predvode dijalog sa Srbijom.

Hašimu Tačiju kao kosovskom pregovaraču, protive se i dve opozicione partije Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje sa obrazloženjem da po Ustavu pregovarački proces sa Srbijom treba da vodi Vlada Kosova i da je Tači prekoračio svoje kompetencije predsednika iako je u njegovom mandatu i spoljna politika. Posebno snažne kritike upućuju Tačiju zbog plasiranja ideje o definisanju granica sa Srbijom, optužujući ga za kršenje Ustava Kosova.

Ovoj ideji se protivi i deo vladajuće koalicije, uključujući i samog pemijera Ramuša Haradinaja, a pošto je na početku mandata prepustio Tačiju da vodi dijalog, Vladin pregovarački tim koji je zamišljen u usvojenoj Rezoluciji, prema delu kosovskih analitičara, pokušaj je, pored ostalog, da se umanje dosadašnje snažne kritike na račun Vlade i premijera Kosova i s druge strane i na račun predsednika Kosova.

Sve u svemu, visoka zvaničnica EU i posrednica u kosovsko-srpskom dijalogu, Federika Mogerini je za sutra zakazala sastanak u Briselu sa trojicom predsednika i trojicom ministara zemalja Zapadnog Balkana.

Prema pisanju kosovske štampe, u Brisel će sutra doputovati predsednici Kosova, Srbije i Crne Gore, i premijeri Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Kako se prenosi, očekuje se da se vodi diskusija o smanjivanju tenzija između Kosova i Srbije, nakon poslednjih razvoja.

 

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj