ЕУ покушава да одмрзне Бриселски дијалог

Посредница у бриселском дијалогу Федерика Могерини јуче се у склопу трећег годишњег састанка Савета за стабилизацију и придруживање, састала са делегацијом Косова, коју је предводио премијер Рамуш Харадинај. Иако је после састанка најављена заједничка конференција за штампу, она је отказана због “недостатка времена”, а није издато ни заједничко саопштење.

Према косовским аналитичарима, то је био први знак да премијер Харадинај није пристао на понуду Европске Уније, да у склопу Споразума ЦЕФТА, уместо УНМИК-а, Косово представља себе али са написом Косово* (Косово са звездицом), а да Влада у замену за то повуче одлуку о увођењу такси на српску робу у висини од 100 одсто.

Како преноси дневни лист Коха диторе, осим што је премијер Харадинај критиковао ЕУ, јер није дала зелено светло за визну либерализацију за грађане Косова и поред тога што су испуњени сви критеријуми, он је одбио повлачење одлуке о увођењу такси на српску робу и изнео неколико захтева. Један од њих је добијање визне либерализације, затим у регионалном развоју равноправност страна  јер је Косово независна држава, затражио је да дијалог са Србијом буде настављен, свеобухватан и да већу улогу у њему имају Сједињених америчке државе.

“Влада је припремила један нацрт за овај потенцијални споразум, а и парламент је гласао за делегацију. Влада подржава председника и делегацију да представљају Косово са свеобухватним садржајем, али ми немамо времена да то решавамо делимично, на пример тарифе. Не можемо више да решавамо делимично, већ споразумом који подразумева признање и столицу у ОУН”, изјавио је Харадинај.

Европска Унија је, с друге стране, синоћ издала саопштење у којем је изнела жаљење због уведених такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине износећи став да оне штете економским интересима Косова и његових грађана.

“Сваку препреку у трговини треба решити одговарајућим механизмима уз конструктивно учешће свих заинтересованих страна у духу регионалне сарадње и добросуседских односа,“, наводи се у овом саопштењу и поред осталог додаје да је “континуирано ангажовање Косова” у дијалогу између Београда и Приштине изузетно значајно, те да сви  договорени споразуми морају бити у потпуности спроведени без даљег одлагања, посебно споразум о Заједници српских општина.

Како су пренели косовски медији премијер Харадинај је примио и писмо од Високе представнице ЕУ Федерике Могерини, Комесарке за трговину Сесилије Малстром и Комесара за проширење Јоханеса Хана, у којем се истиче подршка Резолуцији коју је усвојена у скупштини Косова као важан развој који ће допринети олакшавању, убрзању и наставку процеса на конструктиван начин, у склопу актуелног дијалога на високом нивоу. У писму је изнето и неслагање са Харадинајевом констатацијом да дијалог стагнира.

“Ми се снажно противимо вашој оцени да дијалог стагнира. Напротив, дијалог вођен од стране двојице председника забележио је и бележи стабилан напредак. Ми смо пренели ову оцену лидерима ЕУ у Савету Европе овог децембра и добили смо охрабрујуће поруке подршке”, пише у писму упућено Харадинају.

У писму се такође истиче да би дијалог требало да се настави у досадашњем формату и на нивоу председника.

Крајем прошле недеље, посланици скупштине су усвојили Резолуцију којом се одређује и Владин преговарачки тим за коначни дијалог са Србијом у Бриселу, а на чијем би челу били председник Социјалдемократске Иницијативе Фатмир Љимај и Социјалдемократске партије Косова Шпенд Ахмети. Овом Резолуцијом је предвиђено и доношење и Закона у року од месец дана, који би садржао и препоруке изнете у овом документу, али пошто је Резолуција правно необавезујућа, мало је вероватно да ће Закон бити усвојен.

У сваком слуачају Дардан Молићај из Социјалдемократске партије Косова је јуче телевизији Т7 изјавио да ако преговоре испред Србије води Вучић, тешко је зауставити Тачија да преговара у име Косова.

Јавна дебата о главном преговарачу у дијалогу са Србијом, која траје данима, подстакла је Косовски Центар за безбедност да изврши истраживање јавног мњења под називом “Деконструкција јавних перцепција: Спољна политика Косова и дијалог са Србијом”.

По овом истраживању произилази да само 15 одсто анкетираних подржава председника Косова Хашима Тачија на челу дијалога са Србијом, а на другом месту је Аљбин Курти са 11,15 одсто, док се 17,7 одсто изјаснило да  би неполитичке особе биле адекватне да предводе дијалог са Србијом.

Хашиму Тачију као косовском преговарачу, противе се и две опозиционе партије Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење са образложењем да по Уставу преговарачки процес са Србијом треба да води Влада Косова и да је Тачи прекорачио своје компетенције председника иако је у његовом мандату и спољна политика. Посебно снажне критике упућују Тачију због пласирања идеје о дефинисању граница са Србијом, оптужујући га за кршење Устава Косова.

Овој идеји се противи и део владајуће коалиције, укључујући и самог пемијера Рамуша Харадинаја, а пошто је на почетку мандата препустио Тачију да води дијалог, Владин преговарачки тим који је замишљен у усвојеној Резолуцији, према делу косовских аналитичара, покушај је, поред осталог, да се умање досадашње снажне критике на рачун Владе и премијера Косова и с друге стране и на рачун председника Косова.

Све у свему, висока званичница ЕУ и посредница у косовско-српском дијалогу, Федерика Могерини је за сутра заказала састанак у Бриселу са тројицом председника и тројицом министара земаља Западног Балкана.

Према писању косовске штампе, у Брисел ће сутра допутовати председници Косова, Србије и Црне Горе, и премијери Албаније, Македоније и Босне и Херцеговине. Како се преноси, очекује се да се води дискусија о смањивању тензија између Косова и Србије, након последњих развоја.

 

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај