Српске организације цивилног друштва са Косова: Смирити тензије и усресредити се на враћање поверења међу заједницма

Чланице заговарачке платформе Емпирика – организације цивилног друштва изражавају велику забринутост поводом недавних иницијатива и одлука косовских власти, којима су уведени намети на робни промет из Србије и БиХ. Ове одлуке су противне одредбама дефинисаним Споразумом о слободној трговини у централној Европи (ЦЕФТА) и уговорним обавезама потписаног Споразума о стабилизацији и придруживању, наглашава се у саопштењу које потписује седам организација цивилног друштва са југа и севера Косова .

„Сведоци смо да ови једнострани акти доприносе даљем погоршавању безбедносних прилика на Косову, који прете да угрозе тешко стечени мир и додатно нас удаљавају од процеса дијалога и започете нормализације односа. Посебну забринутост изазивају приметан немир, неизвесност и страх који владају међу становништвом, како на северу тако и у општинама са већински српским становништвом широм Косова и прете даљој дестабилизацији прилика и нарушавању међуетничких односа на Косову.

Овакав развој догађаја у периоду који је пред нама може негативно утицати на питања личне и опште сигурности, слободе кретања и права и поштовања свих заједница (људи) који живе на Косову. Имајући у виду сву комплексност односа на релацији најодговорнијих званичника Приштине и Београда, укључујући и недавно кршење Споразума о слободној трговини ЦЕФТА, позивамо Владу Косова да без даљег одлагања повуче одлуку о увођењу додатних такси од 100% и тиме покаже спремност да позитивно одговори на новонасталу кризу и преузме одговорност за смиривање тензија међу невећинским заједницама на Косову. Такође, позивамо на уздржаност и одговорно понашање свих релевантних институција и инстанци, као и на повратак политици бескомпромисног поштовања закона којима се штите права српске и осталих невећинских заједница на Косову.

Такође, апелујемо на највише представанике Приштине и Београда да уложе максималне напоре који ће водити ка смиривању постојећих тензија и предузму одлучне кораке ка наставку прекинутог дијалога. У противном, даље заоштравање постојеће ситуције неизбежно води ка погоршању међуетничких односа и отвара могућност конфликта међу дубоко подељеним заједницама на Косову.

Истовремено, позивамо међународну заједницу, у првом реду ЕУ и државе чланице Квинте, да уложе максималне напоре у смиривању новонасталих тензија, пре свега да активним деловањем допринесу оживљавању дијалога између Приштине и Београда и дипломатским напорима осигурају доследну примену споразума постигнутих у оквиру бриселског дијалога. Даље инсистирање на повратак дијалогу и ефикасна примена Бриселског споразума представљају апсолутни приоритет свих страна укључених у овај процес који својим деловањем морају допринети ублажавању тензија и успостављању поверења међу заједницама на Косову.

Потписници:

НВО Актив

НВО Комуникација за развој друштва – ЦСД

НВО Мрежа за грађански активизам – МГА

НВО Хумани центар Митровица

НВО Форум за развој и мултиетничку сарадњу – ФДМЦ

НВО Центар за заступање демократске културе – АЦДЦ

НВО Центар за права мањинских заједница – ЦРМЦ