Трамп очекује “историјски споразум“ Косова и Србије

Након писма које је јуче Европска Унија (ЕУ) послала премијеру Косова Рамушу Харадинају, у којем је изнела став да се формат дијалога у Бриселу неће променити и да ће се водити на председничком нивоу, портпаролка Владе Косова Доњета Гаши је изјавила да је Влада посвећена конструктивном дијалогу.

“Влада Косова има редовну комуникацију са ЕУ и посвећени смо дијалогу. У оквиру својих надлежности, Влада је укључила све своје капацитете у конструктивни дијалог и истовремено поштује и подржава председника у овом процесу, у склопу његових уставних овлашћења”, изјавила је Гаши.

Председник Косова Хашим Тачи је јуче на свом Фацебоок профилу пренео писмо које је добио од америчког председника Доналд Трампа. Иначе, политико.еу је позивајући се на саветника за медије српског председника Александра Вучића саопштио да је, наводно, и он примио писмо од Трампа, сличног садржаја. Путем писма председник Трамп је истакао да је Косово кључни партнер у напорима да се гарантује мир и стабилност целе Европе.

“Поздрављам ваше тренутне напоре помирења са Србијом. Неуспех да се искористи ова јединствена прилика би био трагичан корак назад, јер мало је вероватно да ће се још једна шанса за свеобухватни мир ускоро појавити. Охрабрујем вас и лидере Косова да искористите овај јединствени тренутак, да говорите уједињеним гласом током мировних преговора и уздржите се од поступака који би отежали постизање споразума”, наводи се поред осталог у писму америчког председника Трампа.

На крају писма износи се спремност да се помогне настојанима за постизање таквог споразума, који на балансиран начин одражава интересе Косова и Србије.

“Радо очекујем Вас и председника Александра Вучића у Белој кући, како би прославили оно што ће бити историјски споразум,” написао је Трамп.

Председник Косова Хашим Тачи, који је ово писмо примио још 14. децембра, али објавио јуче на свом Фацебоок профилу, захвалио се на писму и истакао да су слобода и независност Косова резултат праведног рата и подршке међународних стратешких савезника.

“Поштовање и помоћ треба да буде реципрочна а не једнострана. Зато је наша обавеза да позитивно одговоримо позивима и пријатељским позивима, који долазе од САД. Такав пријатељски захтев, али истовемено веома озбиљан, директно долази од председника САД Доналда Трампа”, истакао је Хашим Тачи.

У сличном тону реаговао је и премијер Косова Рамуш Харадинај, који је истакао да је писмо председника Трампа добра вест за Косово и његов народ.

“Као премијер Владе Косова снажно подражавам свако настојање за јединство ставова политиког спектра и брзу припрему за окончање свеобухватног законски обавезујућег споразума између две земље, Косова и Србије”, истакао је поред осталог Харадинај.

Председник косовског парламента Кадри Весељи је изјавио да је писмо америчког председника Трампа упућено косовском председнику Тачију јасна порука подршке Косову и његовој државности.

“Дијалог је једини начин за решавање проблема и позив председника САД је позив свим политичким актерима да се придруже нашем окретању дијалогу за признање Косова од Србије и учлањење у Организацију Уједињених нација.

„Позивам још једном Демократски савез Косова и Покрет самоопредељење да се придруже државном тиму, усвојеним пре неколико дана у скупштини Косова и да заједно ојачамо Косово“, изјавио је Весељи.

Иљир Деда, посланик партије Алтернатива, коментаришући писмо председника Трампа износи и забринутост због помињања кратког времена за потписивање свеобухватног споразума између Тачија и Вучића, пошто, како каже, на Косову нема сагласности да председник буде представник у дијалогу, и да кориговање границе са Србијом буде део коначног споразума.

“Све је ово било очекивано имајући у виду одбијање великих политичких партија да постигну консензус, а те велике партије имаће велику одговорност уколико Тачи, без мандата потпише споразум са Србијом који укјучује поделу Косова кориговањем граница”, изјавио је поред осталог Деда.

Активиста Покрета Самоопредељење Арбер Заими је коментарисао део писма америчког председника Трампа, где се помиње неопходност јединства политичког спектра, односно како се та порука може протумачити.

“Прво, Тачи је незаконито и тајно радио са Вучићем за постизање споразума и они су га усагласили. Друго, усамљени Тачи није имао легитимитет и потребно му је ‘јединство’. Ово јединство му је поклонила Резолуција Социјалдемократске партје и ‘преговарачки тим’. Треће, да су ‘преговарачки тим и ‘закон” само паковања, који неће имати никакав утицај, осим што ће оснажити Тачија. Да се не приближава тренутак да опозиција почне да припрема свенародне протесте против тајног и незаконитог споразума Тачија”, запитао је Заими.

Бивши посланик Демократског савеза Косова Бардуљ Мета је поред осталог изјавио да Трамп тражи већу хармонизацију када је у питању процес дијалога.

“Сам процес сведочи да је председник Тачи до сада имао тајне разговоре са Вучићем. Неке обавезе нису завршене како треба. У писму не пише да Косовари треба да једногласно уђу у разговоре са Тачијем, него да уђу једногласно у међусобни дијалог”, изјавио је Мета.

Бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић је, као и косовска опозиција, убеђен да су Тачи и Вучић водили тајне преговоре за постизање споразума о одређивању граница.

“Ко не верује да су се Вучић и Тачи састали тајно, како би постигли споразум о границама, који ће обезбедити Косову учлањење у ОУН, писмо председника Трампа то отворено потврђује”, написао је Јеремић на свом Твитер налогу.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је јуче представио свом кабинету платформу за постизање свеобухватног споразума са Србијом, а у разговору са посредницом у дијалогу Федериком Могерини је изјавио да ће Косово повући одлуку о увођењу такси на српску робу од 100 одсто када Србија буде признала Косово.

С друге стране, српски председник Вучић је поновио став да дијалог са Косовом може да буде настављен када Влада Косова повуче одлуку о увођењу такси на српску робу.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај