Косовска опозиција одбија активно учешће у Бриселском дијалогу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Лидер Самоопредељења Аљбин Kурти у разговору са шефом парламентарне групе ЛДK Авдулахом Хотијем

Заменик премијера Косова Енвер Хоџај је најавио да ће од почетка наредне године до “касног пролећа” дијалог између Косова и Србије ући у нову, динамичнију фазу и да ће Сједињене Америчке Државе бити укључене у тај дијалог. Он је казао да је оно што се догађало до сада, била дипломатија “корак по корак”, али да ће до краја пролећа доћи до свеобухватног споразума.

“У дијалогу Косова и Србије у Бриселу разговараћемо о 10 до 15 могуц́их тема. На дневном реду биће питања економске природе, о несталим особама, последицама рата, југословенском наслеђу. Мислим да уколико закључимо неке од кључних тема, можда буде постојала скица којом се завршава са историјским тренутком у Белој куц́и”, пренео је изјаву Хоџаја “Лајми.нет”.

Слично мишљење дели и Беким Чолаку, политички саветник у кабинету председника Косова Хашима Тачија, који је за Радио Слободна Европа изјавио да ће ЕУ остати посредник у Бриселском дијалогу за нормализацију односа између Косова и Србије, оцењујући да је кључна подршка САД у овом процесу.

“На крају процеса, ми сматрамо да је подршка и учешће САД важно за постизање свеобухватног споразума са Србијом. Писмо председника Трампа је доказ и подстицај америчке подршке и посвећености према овом процесу”, изјавио је Чолаку.

И Европска Унија сматра да је писмо које је амерички председник Доналд Трамп послао председницима Косова и Србије, Хашиму Тачију и Александру Вучићу, знак охрабривања и подршке Бриселском дијалогу.

“За дијалог између Београда и Приштине који воде председници Вучић и Тачи, уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини, САД је “важан партнер у овом процесу”, изјавила је Коцијанчић.

У међувремену, представници владајуће коалиције сматрају да је важан национални консензус за завршну фазу дијалога са Србијом. У овом контексту, председник косовског парламента Кадри Весељи позвао је и две највеће опозиционе партије, које одбијају да буду део изабраног “државног” тима за дијалог, да се активно укључе у овај процес.

“Као председник скупштине, позваћу у среду у 10 сати, председника, премијера, преговарачки тим, као и представнике парламентарних група из опозиционих партија, које још увек нису представљене у преговарачком тиму, Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење. Окупићемо се како би третирали теме дијалога, које су неопходне за постизање коначног споразума, а који Косову обезбеђује признање Србије, столицу у Организацији уједињених нација и учлањење у НАТО и ЕУ”, поручио је јуче Весељи.

Међутим, по свему судећи, представници ове две опозиционе партије неће прихватити позив Весељија.

Потпредседник Демократског савеза Косова (ДСК) Љутфи Хазири је онлине медију Блиц изјавио да је касно за такав позив.

“Много је закаснио председник ПАН-иста, то је био његов избор, његова крађа је Социјалдемократска партија, срећан им рад без нас”, изјавио је Хазири.

Данас је и шеф посланичке групе ове партије Авдулах Хоти изјавио да се легитимитет управљањем земљом не добија округлим политичким столовима.

“Преговарачки тим добио је само 59 гласова, што не представља просту већину у скупштини Косова. Независно од тога, да буде јасно, да дијалог не може да се води ни од седме партија у скупштини Косова, нити од оних са туђим мандатима у скупштини”, изјавио је Хоти.

Посланик ДСК Арбен Гаши је изјавио да његова партија не бежи од одговорности у овом процесу и да не треба да га по сваку цену заобиђе.

“Уставне одговорности има Влада, за свој део Скупштина. Устав одређује обавезе. Народ Косова је одлучио да ДСК буде само део Скупштине, не и Владе. Резолуција Социјалдемократске партије Косова (СПК) је политички и правни нонсенс. Влада је формирала ову екипу, али не може да натера и да поставља нереалне политичке просторе. Ако би била свеобухватна екипа СПК не може да буде на равноправном нивоу са ДСК, јер је један и по пут мања од ДСК.“

И док представници владајуће коалиције инсистирају да се свеобухватни договор о косовско-српским односима треба постићи за кратко време, британски аналитичар Тим Џуда не сматра да би се такав споразум могао брзо постићи.

“Тачи нема власт у парламенту, а САД нема шта да понуди Вучићу”, изјавио је Џуда.

Ипак, и када би се постигао евентуални споразум са Србијом, без учешћа две опозиционе партије ДСК и Покрета Самоопредељење, неопходно је обезбедити 2/3 гласова посланика или 80 од укупно 120 посланика, колико броји косовски парламент, да би он постао валидан.

ДСК је јуче саопштио да ће, као опозиција, дати допринос дијалогу у Скупштини Косова, што ако у међувремену не дође до драстичног преокрета званичног става ове партије, значи да ће ратификација евентуалног косовско–српског споразума зависити искључиво од гласова посланика ДСК.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве