Српска листа поводом продужења притвора тројици Срба из Митровице: Албанске власти су у служби политике, а не права

После одлуке Основног суда у Приштини, да за још два месеца продужи притвор тројици ухапшених Срба из Северне Митровице, осумњичених за наводну умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, саопштењем се огласила српска листа. За Српску листу, одлука да се, како се наводи у саопштењу, без икаквих доказа продужи притвор Недељку Спасојевићу, Марку Рошићу и Драгиши Марковићу, суд у Приштини наставио институционални притисак на српски народ на Косову и Метохији.

„Без икаквих доказа и из очигледно политичких разлога, са циљем притиска на српски народ и демонстрације силе, ова одлука је изазвала гнев међу Србима на Косову и Метохији, којима се поново шаљу претње да овакви монтирани процеси могу да снађу свакога ко се усуди да буде Србин и одлучи да се мирно и демократски бори за права српског народа”, саопштава Српска листа.

Тражећи да се тројици ухапшених омогући одбрана са слободе, у саопштењу се каже да је овакво понашање Приштине неприхватљиво.

„Ми, наши неосновано ухапшени суграђани, њихове породице и сви Срби, њихово пуштање на слободу бисмо схватили као намеру Приштине да води судски, а не политички процес којим се мора оправдати брутална употреба силе пре месец дана у Косовској Митровици”, закључује се у саопштењу.

Српска листа позива међународну заједницу да се најдиректније укључи у овај процес, јер су се, како наглашава, албанске власти ставиле у службу политике, а не права.

А.Ћ.